Bez bazalky si letní stůl většinou nedokážeme představit. Patří nejen k těstovinám, do pesta, ale i do různých salátů.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) se pěstovala v Indii už před 5000 lety. Staří Egypťané věřili, že bazalka je branou do nebe. Je charakteristická pronikavou jemně anýzovou chutí. Nesmí chybět nejen v italské kuchyni, ale ani v řecké, indonéské, thajské a vietnamské kuchyni.


Nutriční údaje k bazalce

Bazalka je velkým zdrojem vitamínu K, nechybí mangan. Kromě toho obsahuje éterický olej (linaool, estragol, eugeno, cineol a jiné monoterpeny), třísloviny, flavonoidy.

Léčivé účinky

Pro využití se sbírají listy bazalky před rozkvětem. Bazalka není pouze chutná bylina, ale také se využívá jejích pozitivní účinků pro organismus. Prospívá trávení a vylučování žaludečních šťáv, podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a mírně uvolňuje křeče. Někdy také pomáhá při nemocech močových cest. Bazalka je antibakteriální a dobrý zdroj antioxidantů.

Bazalka má pozitivní vliv i na dýchací cesty a usnadňuje odkašlávání. Klidní nervy a pomáhá dobré náladě.

Objevila se varování, že by čistý éterický olej z bazalky mohl poškozovat dědičný základ nebo dokonce způsobovat rakovinu. Proto by tento olej neměly konzumovat děti, těhotné a kojící ženy, není vhodné ani jeho dlouhodobé užívání. V podobě koření je ale v pořádku. (1)

Pěstování bazalky

Pěstování bazalky není nijak komplikované, stačí dobře propustná živná půda a slunné a přitom mírně přistíněné místo. Bazalka se dá pěstovat i na okně, opět využijeme živnou zeminu, kterou naplníme příslušnou nádobu nebo hrnek. Je důležité, aby měla odtokový otvor, aby kořeny bazalky neuhnívaly. Pak už jen na povrch nasypeme tolik semínek, kolik chceme v nádobě rostlin. Přesazování bazalky totiž většinou moc nevychází. Opatrně zasypeme substrátem. Pak je třeba hlídat, aby zemina byla vlhká a v teple.

Se zálivkou opatrně, raději denně a méně, v misce nesmí stát voda, aby neuhnívaly kořeny.

Bazalku evidentně nemá v oblibě pouze člověk, často ji napadají molice a mšice. Případně je možné využít olejový biologický postřik. 

Ideální je květináč na okně, ze kterého si bereme vždy čerstvou bazalku a vychutnáváme její plné aroma. Sušit je potřeba rostlinku ve stínu. Lepší je ale buď připravit pesto nebo listy zamrazit.

Bazalka v kuchyni

Bazalka se přidává do jídla až na závěr. Při vaření totiž ztrácí aroma.
Především ji známe v báječné kombinaci s rajčaty a mozzarellou. Kromě toho se přidává ke kuřecímu nebo hovězímu masu, k mořským plodům. Ale také k houbám, baklažánu nebo okurce. Z koření se pak ještě hodí s pažitkou, koriandrem, majoránkou, oregánem, rozmarýn, tymiánem, česnekem, cibulí.

Jak si bazalku připravujete vy?

Zdroj:
1) Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010
2) Byliny, Gill Daviesová, Euromedia – Esence, 2017

Share Button

Čtěte také: