Rakytník řešetlákový je trnitý keř, který si velice rád pro sebe zabírá hodně plochy. Využívají se z něj oranžové plody především pro velký zdroj vitamínu C. Není žádnou novinkou, jeho tajemství znali už ve starověku Řekové.

Rakytník - opora pro imunitu.
Rakytník – opora pro imunitu. Foto: pixabay.com

I když je plod zralý, je velmi trpký a kyselý. Nejlepší sklizeň je po přejití mrazem (alespoň -10 °C), pak jdou plody ze stromku oklepat. Jinak je sběr s ohledem na trny velmi problematický. Plody zmrzlé vícekrát zbělají, a pak už je není možné využít pro léčebné účely.

Cenné látky v rakytníku

Rakytník, který se využívá pouze zpracovaný, však obsahuje mnohem více cenných látek. Jedná se o vitamíny C, A, B, D, F a K, dále karotenoidy (hlavně lycopin), ovocné kyseliny (kyselina jablečná a chiniová), flavonoidy (rutin, kvercetin), třísloviny, silice, Omega 3, 6, 9 nenasycené mastné kyseliny, pektin.

Rakytník lze skladovat v mrazáku (vydrží rok – pak se snižuje množství vitamínu C), můžete si ho zobnout, ale pro svou chuť je vhodnější zpracovat třeba lisováním nebo konzervací.

Využití rakytníku

Rakytník se hodí jako podpora organismu v období chřipek a nachlazení, dále je významný s ohledem na obsah alkaloidu hipopheinu. Ten se totiž v lidském organismu mění na serotonin, který je takzvaným hormonem dobré nálady.

Olej z rakytníku můžete využít při zánětech dutiny ústní a horních cest dýchacích k pití, výplachům nebo inhalacím. Má stahující účinky. Také má význam pro hojení ran (po slunečním úžehu, popáleninách, ale i po ozařování), vyhlazuje jizvy po operacích. Regenerační účinky při pravidelném používání vedou k omlazení pokožky.

Někdy se ze stromu rakytníku využívají větve (nasušené) na odvar na posílení imunity a kůra z větví, ze které se připravuje extrakt proti rakovině.

Rakytník jako džem, sirup nebo likér. Foto: pixabay.com
Rakytník jako džem, sirup nebo likér. Foto: pixabay.com
Jak využít rakytník?
* Posiluje imunitu – působí antivirově.
* Upravuje peristaltiku střev.
* Lze využít při hemoroidech.
* Podpora funkce jater a slinivky, tvorby žluči a trávicích enzymů.
* Při léčbě žaludečních vředů.
* Pro očistu organismu od toxických látek.
* Regeneruje pokožku.
* Lze vyžít preventivně proti rakovině i při rakovině (trávicí soustavy, děložního čípku).
* Čistí krev, chrání organismus před nemocemi srdce a cév.
* Působí preventivně proti zánětům močových cest.
* Působí příznivě na psychiku, podporuje organismus proti stesu.
* Proti vypadávání vlasů.

Rakytník můžete využít pro přípravu sirupu, čaje, protlaku, marmelády. Dá se z něj ale také vyrobit rakytníkový likér. 

Rakytníkový sirup

Na litr rakytníkové šťávy potřebujeme zhruba 2 kg čerstvých plodů. Šťávu nalijeme do hrnce a zahřejeme maximálně na 75 °C. Stále mícháme a pomalu přisypeme 1,5 kg cukru. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Skladuje se nejlépe ve tmavých lahvích ve tmě a chladnu.

Zdroj: Ottův průvodce přírodou – léčivé rostliny (Ottovo nakladatelství, 2010)

Share Button

Čtěte také: