Česnek by měl být jednou z nejdůležitějších potravin pro naše tělo. Dokáže působit na tolika frontách, až je to udivující. Pokud mu nevěnujete příliš pozornosti, možná byste s tím měli začít. Prozrazujeme proč.

Foto: pixabay.com

Že je česnek důležitý nejen z hlediska zdravého stravování, ale že také má řadu tělu prospěšných vlastností, je všeobecně známo. Česnek je naší tradiční plodinou a s jeho léčivými vlastnostmi je pro náš organismus nepostradatelný. I když ne úplně vždy je dobře k sehnání – pokud chceme kvalitní zeleninu. Nejčastěji bývá u nás k sehnání čínský, španělský, případně francouzský česnek. Český česnek, který nebyl vypěstován z těchto zahraničních odrůd je přitom nejsilnější a někdy také bohužel trochu hůře dostupný.

Léčivá síla česneku

V případě česneku je jeho síla v léčivé silici. Za jednu z nejdůležitějších potravin ho považuje také profesorka Strunecká (známá svými netradičními pohledy na medicínu a životní styl), která ve své knize Babské rady profesorky Strunecké (Almi, 2014) připomíná jeho antibiotické, protizánětlivé, protivirové (nezapomeňte mu věnovat pozornost v době nachlazení) a protiplísňové účinky. Česnek chrání naše tělo také před hypertenzí nebo rakovinou. Podle Anny Strunecké je v boji proti kyslíkovým radikálům dokonce nejrychlejším a nejsilnějším ze všech potravin. Tato zdravotní bomba je plná cenných látek, obsahuje asi 33 sloučenin síry dodává česneku jeho charakteristickou chuť a vůni. Kromě toho obsahuje „volné aminokyseliny, bílkoviny, velké množství saponinů, fosforu, draslíku, zinku, selen a vlákninu.” Autorka dále uvádí, že podle odborníků „stačí jeden středně velký stroužek denně.”

Foto: pixabay.com

Silný antioxidant

Dale Pinnock (kuchař a výživový odborník) ve své knize Doktor Šéfkuchař (Slovart, 2014) odkazuje i na další důležitou složku česneku a tou je quercetin (kvercetin). Jedná se o velmi účinný flavonoid, který se neničí tepelnou úpravou ani zmrazením. Tento silný antioxidant bojuje proti zánětům, virovým a bakteriálním infekcím, ale také třeba onemocněním kardiovaskulárního charakteru. Také působí pozitivně na tlumení alergických a astmatických reakcí.

Sušený česnek je sice šetrnější (tedy vhodnější pro citlivé strávníky), ale čerstvě připravenému nemůže v síle účinku konkurovat. Podobně je tomu u česnekových doplňků stravy.

Na česnek by si měly dávat malé děti, kojící a těhotné ženy, v těchto případech tedy dávkujte opatrně. Velmi opatrně – nejlépe po konzultaci s lékařem – by s česnekem měli nakládat nemocní se žlučníkem nebo ledvinami.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: