Vegetariánská a veganská strava patří mezi stále oblíbenější. Moderní vegetariánská kuchařka je zásobárnou nápadů na pestrou stravu, že zaujme i zaryté masožravce. Bettina Matthaeiová vybrala 24 druhů zeleniny a za pomoci koření vytvořila kuchařku, která je lahodná už od pohledu.

obálka knihy Moderní vegetariánská kuchařka

Recepty nejen pro vegetariány, vegany a bezlepkovou stravu

Některá kuchařka vás zaujme už na první prolistování. Právě taková je i Moderní vegetariánská kuchařka. Je dělaná s láskou k potravinám a nadšení je z ní cítit. Po prvotním seznámení a důvody, proč Bettina Matthaeiová kuchařku sepsala, se dozvíte o jejím uspořádání. Je velmi přehledná, ať už pro výběr receptu nebo i při vlastním vaření.

Základem je 24 kapitol s jednotlivými druhy zeleniny, přičemž se vždy nejprve dozvíte informace o vlastní surovině a jak ji použít. Vlastní recepty jsou doplněny menšími nebo většími fotografiemi. Pokud se jedná o veganské jídlo, je označeno symbolem lístku. Když je recept bezlepkový, je označen symbolem klásku.

Jakou zeleninu v kuchařce najdete?

Artyčoky, lilek, brokolici a květák, fazole, hrášek a cukrové lusky, fenykl, okurky, brambory a batáty, zelí, kedlubny a kapusta, dýně, mangold a špenát, mrkev, paprika, pastiňák a kořenová petržel, houby, červená řepa, tuřín a ředkev, černý kořen, celer, chřest, rajčata, topinambury, cukety, cibule a pórek.

ukázka z knihy Moderní vegetariánská kuchařka

Cenné je i uvedení délky přípravy a nechybí ani nutriční údaje. Mezi recepty získáte nejrůznější inspiraci na rozdílné druhy jídel, ze kterých se dá dobře vybrat. Výsledkem jsou zajímavé kombinace s bohatým využitím koření. Navíc budete mít většinu surovin běžně doma.

Z cuket se dá připravit třeba Cuketová omeleta s olivami a piniovými jádry, z chřestu zase Filo rolky s chřestem. Vábně vypadají i Koláčky s hříbkovou náplní. Nápady na saláty nikdy není dost a Paprikový salát s rýžovými nudlemi voní i přes stránky. Reálná verze ovšem také nemá chybu.

Pokud se nevyhýbáte zelenině, získáte řadu nápadů, jak si zpestřit jídelníček a jak zeleninu připravit tak, aby skutečně chutnala.

Závěr knihy obsahuje Jarní menu, Letní menu, Podzimní menu, Zimní menu, veganské, bezlepkové, středomořské a také asijské menu. Následuje celkový rejstřík, kde se dá přehledně vyhledat nákyp, polévka, smoothies nebo třeba salát. Bonusem je přehled bezlepkových receptů a přehled veganských receptů.

Bettina Matthaeiová je autorkou kuchařek a také odborná novinářka (členka Food Editors Clubu). Česky už vyšla také Vegetariánská kuchyně pro labužníky (Ikar, 2013) a Kuchařka podle jógy (Cpress, 2012). Výpravnou knihu Moderní vegetariánská kuchařka, která čítá necelých 240 stran plných receptů, informací a voňavých fotografií, vydala z originálu Gemüse kann auch anders Euromedia v edici Esence (2018).

Ukázka z knihy

Salát z brambor s červenými kroužky

bezlepkový, veganský

Oloupeme 1 kg malých lojovitých brambor (nejlépe odrůdy La Ratte) a dáme do hrnce. Přilijeme 500 ml šťávy z červené řepy a cca 300 ml zeleninového vývaru, aby brambory byly zcela ponořené. Přidáme 2 bobkové listy a sůl. Přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut do změknutí brambor. Mezitím si připravíme zálivku: 2 svazky pažitky opereme, otřepeme dosucha a nakrájíme na ruličky. Smícháme 2 ČL agávového sirupu, 2 PL světlého ovocného octa (např. kdoulového nebo malinového), sůl a čerstvě mletý zelený pepř. Postupně zašleháme 5 PL řepkového oleje a nakonec vmícháme pažitku.

Uvařené brambory scedíme a necháme trochu odpařit. Ještě horké je nakrájíme na plátky a hned přelijeme zálivkou. Necháme odležet min. 1 hodinu při pokojové teplotě a často je opatrně obracíme. Podle chuti očistíme a omyjeme 1 svazek ředkviček, nakrájíme je na tenké plátky a přimícháme k bramborám.

PRO 4 OSOBY / PŘÍPRAVA 45 MINUT / MARINOVÁNÍ 1 HODINA

Jedna porce obsahuje cca 310 kcal, 6 g bílkovin, 13 g tuků, 42 g sacharidů

TIP: Pažitková zálivka se hodí také k rajčatovému salátu nebo salátu z vařených vajec a rajčat.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: