Cibule (allium cepa) se již po staletí využívá jako podpůrný prostředek při řadě zdravotních problémů. Nejenže tato dvou- až tříletá rostlina působí dobře při podpoře imunity, odhleňuje při kašli, ale má spoustu dalších prospěšných vlastností pro lidský organismus.

Foto: pixabay.com

Pečená cibule je sice chutná, pokud chcete ale tuto zeleninu využít pro léčebné účely, měli byste ji konzumovat syrovou. Mějte na paměti, že rozkrojená cibule by se měla spotřebovat do jednoho dne. Když už ji vaříte, stačí minutu. Prospívá také vzniklý vývar.

Hodnotné látky v cibuli

Cibule je bohatá na vitamíny C, B1, B2, B3 a B6, dále A a E. Nechybí minerály a stopové prvky jako hořčík, draslík, fosfor, sodík, zinek, vápník, fluor, síru a především železo. Cibule je také zásobárnou flavonoidů, které chrání a zlepšují krevní oběh. Příkladem je kvercetin, silný antioxidant. Jeho prospěšnou činností je likvidace volných radikálů a bránění peroxidaci lipidů. Anna Strunecká ve své knize Babské rady profesorky Strunecké (Almi, 2014) upozorňuje na další vlastnosti kvercetinu – protizánětlivou a protisklerotickou a navíc snižuje i krevní tlak. A co je důležité, že tato látka se nerozkládá zahříváním.
Cibule je hodnotná hlavně nevýživnými látkami s výraznými fyziologickými účinky.
Charakteristické aroma způsobuje éterický olej. Je velmi prchavý a skládá se z více než stovky různých látek, přičemž nejvýrazněji je zastoupen allicin.

Využití cibule pro zdraví

Právě éterické oleje mají vliv na antibiotickou, diuretickou, antikarcinogenní a protiastmatickou funkci. Kromě toho také chrání srdce a cévy. Bylo dokázáno, že cibule při pravidelné konzumaci brání vzniku sraženin v tepnách a žilách a zkvalitňuje oběh krve v koronárních arteriích.
Vláknina zase zpomaluje přechod cukru do krve a brzdí vstřebávání cholesterolu.

Dávno jsou známy schopnosti cibule rozpouštět hleny a usnadňovat odkašlávání, proto existuje řada lidových osvědčených způsobů, jak si v tomto směru zlepšit zdraví. Při respiračních infekcích je tedy velmi prospěšná. Můžete po ní sáhnout třeba při zánětu vedlejších nosních dutin nebo při zánětu plic. Zjistilo se, že také dokonce působí na pokles hyperaktivity průdušek astmatiků.
Při chřipce a rýmě můžete cibuli inhalovat několik málo minut a proceduru opakovat několikrát denně. Při bolestech ucha se doporučuje nakrájenou cibuli obalit gázou a přiložit k uchu. Radí se ponechat přes noc.

Foto: pixabay.com
Cibule prospívá
* posiluje imunitu,
* ředí hleny, podporuje vykašlávání,
* podporuje činnost žaludku, střev, jater, slinivky břišní,
* čistí krev,
* snižuje hladinu cholesterolu,
* upravuje hladinu cukru v krvi,
* součást diety pro nemocné s infekcemi ledvin, ledvinovými kameny a podobně,
* podporuje detoxikaci jater,

Existuje ale řada dalších možností pro využití cibule, a to nemluvě o pestrém využití v kuchyni.

Pomůže při
* bodnutí hmyzu nebo pokousání od hmyzu jako je včela, vosa, sršeň,
* denzinfikaci drobných ranek (šťáva z cibule),
* péči o pokožku vlasů – méně se mastí a lépe se prokrvuje (šťáva z cibule s vodou)

Přes prospěšnost pro trávicí soustavu některé zdroje uvádějí opatrnost při konzumaci cibule v těch případech, kdy máte problémy se žlučníkem nebo žaludeční vředy.

Zdroj: Dr. George D. Pamplona-Roger (Encyklopedie léčivých potravin, Advent-Orion, 2005)

Share Button

Čtěte také: