Řeřicha setá se k nám kdysi dostala z Blízkého východu. Z této rychle rostoucí jedlé byliny se především používají mladé rostlinky, které lidskému tělu dodávají řadu výživných látek.

Řeřicha je snadná na pěstování. Foto: pixabay.com
Řeřicha je snadná na pěstování. Foto: pixabay.com

Řeřicha se u nás běžně pěstuje. Hodí se do řady pokrmů nebo jen tak na zobání. Obsahuje velkou řadu výživných látek. Kromě vitamínu A také B1, B3, B6, B9, B12, C, D, E, K, vlákninu, jód, síru, vápník, železo, zinek. Výhonky podporují regeneraci buněk, jsou zdrojem antioxidantů, minerálů, vitamínů a enzymů. Díky kyslíku působí proti virům a bakteriím.

Vedle ananasu, banánů, kukuřice, květáku a řady dalších plodin patří řeřicha mezi zásadotvorné potraviny, které profesorka Strunecká ve své knize Babské rady profesorky Strunecké (Almi, 2014) doporučuje jíst každý den (alespoň jednu potravinu ze seznamu).

Významná podpora zdraví

Řeřicha se speciálně hodí v době plném nachlazení a chřipek. Díky obsaženému zinku se stará o udržení silné imunity, velmi dobře působí také při chronické únavě a depresích.

Obsažené železo příznivě ovlivňuje krvetvorbu, podpořena je také látková výměna a pozitivní vliv má řeřicha při nechutenství, zepšuje funkci trávicího systému, dobře působí na činnost žlučníku. Rovněž snižuje hladinu cukru v krvi.

Kromě toho se v lidovém léčitelsví využívá při zánětech močových cest jako močopudný prostředek. Skvělý zdroj vápníku je vhodný pro osoby s oteoporózou. V kombinaci s medem je součástí přírodního léku proti kašli. Tradičně se využívala jako dezinfekce úst nebo při kožních problémech.

Jednoduché pěstování

Řeřicha na chlebu výborně chutná. Foto: pixabay.com
Řeřicha na chlebu výborně chutná. Foto: pixabay.com

Dopřát si mladé rostlinky řeřichy není nic složitého, kdykoliv je můžete mít po ruce. Stačí pouze semínka, miska a mokrá vata. Pak už si jen zopakovat školní léta s jednoduchými pokusy. Dávejte pouze pozor na to, aby semínka nebyla prošlá, pak ztrácí klíčivost. Speciálně řeřicha je na to háklivá. Rostlinka vyklíčí za 2-3 dny. Řeřiše dopřejte vláhu, nesmí vyschnout. Nenáročnou bylinku je možné sklízet zhruba za 8 a více dnů. Pěstovat ji můžete v misce na okně (nevadí ale ani horší světelné podmínky) nebo od března na záhonku. Pokud je rostlinka vyšší než 10 cm, je její chuť velmi hořká. Přestože je bylinka zdravá, s jejím množstvím byste to neměli přehánět. Tři lžíce jsou už příliš. Jelikož je ale řeřicha velmi aromatická, není ani velké množství zapotřebí.

Báječná v kuchyni i pro pleť

Výrazná hořčí chuť se hodí do salátů, na chléb s tvarohem nebo sýrem, do pomazánek nebo také do polévek. Využít řeřichu můžete ale i pro krásu. Díky síře lze působit na vybělování pleti a zesvětlování pigmentových skvrn. Pro své dezinfekční účinky lze řeřichu vyzkoušet také na akné a velmi mastnou pokožku.

Tuto nenáročnou bylinku s roztomilými lístky je zkrátka dobré čas od času ochutnat a okořenit si jídelníček. Můžete vyzkoušet nechat naklíčit i další semínka.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: