Artyčok – tato zelenina je zásobárnou vlákniny i antioxidantů
Vypadá jako bodlák, a přesto může obohatit zdravý jídelníček. Artyčok má sezónu na jaře i na podzim.
Artyčok je zelenina, která má domovinu v oblastech okolo Středozemního moře.
Nutriční obsah artyčoku
Z vitamínů můžeme v artyčoku najít vitamíny C, A, K, B6, dále také vápník, železo, hořčík, mangan, draslík, křemík. Z fytochemikálií je dále zastoupen i lutein, quercetin, rutin, aminokyseliny, enzymy a hořčiny (amara).
Prospěšnost artyčoku pro zdraví
Artyčok patří mezi velmi bohaté zdroje výživných látek. Obsažený karotenoid lutein prospívá očím. Bioflavonoidy jako je rutin jsou známé svým antioxidačním působením. Podporují imunitní systém, mají vliv na kardiovaskulární systém – při krvetvorbě, posilují pružnost cév a žil, srdce. Hořčík slouží k uklidnění. Hořčiny blahodárně působí na trávicí soustavu (žaludek, žlučník, játra), podporují její funkčnost, včetně tvorby trávicích šťáv. Složení artyčoku je také příznivé pro fungování slinivky, vhodné tedy pro osoby s diabetem, nevyrovnanou hladinou krevního cukru, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Přispívá k ochraně před vlivy radiace nejrůznějšího druhu.
Jak jíst artyčok
Před úpravou je třeba ulomit stonek. Asi v třetině artyčoku rostlinu nařízneme a následně stonek ulomíme. Není vhodné jej krájet, protože díky zlomení se zjistí čerstvost zeleniny. Pokud jde špatně ulomit, nebude patřit mezi nejčerstvější.
Artyčok pro konzumaci je třeba upravit – odlupují se vnější listy, až po ty měkké. Měkké srdíčko je velmi dobré. Může ale obsahovat chloupky, které je třeba odstranit. Ačkoliv se dá jíst syrový, většinou se využívá upravený. S artyčokem se musí pracovat rychle, protože po rozříznutí brzy černá. Proto ho můžete hned uvařit s citronovou šťávou 30-45 min), ale také marinovat.
Artyčok se dá konzumovat povařený a třeba přelitý máslem. Můžete ho i sterilovat, a pak využít například jako přílohu na pizzu.
Artyčok chutná dobře i pečený. Můžete ho rozkrájet, mírně zakapat olejem, zalít troškou bílého vína, posypat tymiánem. Výborně chutná ve společnosti pečeného citronu. Peče se v nádobě zakryté alobalem na 200 °C, zhruba půl hodiny, po odkrytí dalších 20 minut.
Zdroj:
Anthony William, Léčivá síla ovoce a zeleniny, Metafora, 2017
https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits
Napsat komentář