Lilek je skvělou zeleninou, jejíž sezóna trvá od června do září. Poradíme, jak má vypadat kupovaný lilek a jak ho v kuchyni připravit tak, aby chutnal.

Jak nakupovat lilek

V případě lilku sahejte po mladých a menších plodů, které jsou na omak pevné (po zmáčknutí se slupka vrátí na své místo). Na rostlině by neměl chybět světle zelený kalich. Když lilek rozkrojíte, objeví se světlá dužnina. Lilek se konzumuje se slupkou. Slupka je tenká a dobře stravitelná a jak je tomu zvykem, pod ní se skrývá nejvíc prospěšných látek.

Foto: archiv redakce

Než lilek využijete, uchovávejte ho v chladnu a temnu. Pokud ho nezpracujete během pár dnů, můžete lilek zamrazit, případně zavařit.

Jak vypotit lilek

Často se kuchaři dohadují, jestli nechat lilek před úpravou vypotit nebo ne. Někteří říkají, že tento krok není potřeba, nové odrůdy už nejsou nahořklé. Jiní kuchaři ale na vypocení nedají dopustit, především proto, aby lilek nenasál příliš tuku nebo jiných tekutin.

Pro vypocení nakrájejte lilek na zhruba 1 cm silná kolečka nebo podobně silné kostky. Dobře je prosolte a dejte do cedníku a pod něj nádobu. Zhruba po půl hodině lilek opláchněte a osušte.

Foto: archiv redakce

Jak připravit lilek

Lilek známe především ze zapečené řecké musaky, do které kromě této zeleniny sem patří ještě mleté maso, rajčata, brambory, koření a bešamel. Oblíbený je ale na celém Balkánském poloostrově, ale i třeba v Turecku, arabských a zakavkazských zemích, ve Francii, kde jde zmínit pověstná zeleninová směs ratatouille. Populární je také srbský ajvar – čalamáda, která se připravuje z lilku, červených paprik, česneku a chilli. Lilek také můžete usmažit v těstíčku. Jinou variantou je třeba sterilování.

Pokud nechcete s přípravou trávit spoustu času, můžete si připravit lilek na grilu a doplnit je o rajčata a mozzarellu. Skvěle také chutná lilek, který podélně rozříznete a do každé poloviny uděláte nožem hluboké rýhy tak, abyste lilek nepropíchli. Lilek pokapete olejem, osolíte a posypete tymiánem. Do rýh můžete vložit tenké plátky česneku. Vše se peče na 180 °C.

Share Button