V podzimních říjnových receptech nesmí chybět hrušky, jablka, houby, zelí, červená řepa a ideálně vše z lokálních zdrojů. Právě recepty z těchto surovin jsme si pro vás připravili.

Hruškový koláč

Hrušky jsou možná oproti jablkům trochu opomíjenější a při výběru vhodného druhu mohou být skvělé i syrové k zahryznutí. Ty tužší varianty se zase dají využít na pečení, podobně jako je tomu u tohoto koláče.

8 porcí, 60 minut, náročnost: **

Ingredience na těsto:
160 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 žloutek
60 g másla + na vymazání formy
špetka soli
voda dle potřeby

Ingredience na náplň:
100 g plnotučného tvarohu
200 g žervé
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
5 velkých hrušek
50 g vlašských ořechů
2 lžíce tekutého medu

TIP! Koláči dodal chuť Hlavnický tvaroh z farmy (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), který v letošním roce zvítězil v soutěži Regionální potravina v kategorii Sýry (včetně tvarohu) v Moravskoslezském kraji.

Postup:
1. V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
2. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
3. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem.
4. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo je jedním z oblíbených krajových jídel. Kromě této polévky nabízejí naše nejvyšší hory i další typická jídle – třeba krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu (řečený houbanec nebo hubník), muzika je zase kompot ze sušeného ovoce.

6 porcí, příprava: 60 minut, náročnost: **

TIP! Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická s.r.o.).

Ingredience:
200 g chlebového kvásku
600 ml vody
hrst sušených hub
500 g brambor
50 g másla
1 cibule
4 vejce
pažitka
kmín
sůl, pepř

Postup:
1. Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.
2. Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.
3. Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.
4. Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.
5. Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.
6. Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.

Těstoviny s houbovou omáčkou

Recepty s těstovinami bývají rychlé a nenáročné. V našem receptu jsou zkombinované se zakysanou smetanou, pažitkou a majoránkou.

6 porcí, příprava: 30 minut, náročnost: **

TIP! Pokud rádi vaříte z poctivých lokálních surovin, zkuste smetanu ze Zemědělského družstva Senice na Hané. Tato lahůdka s nadstandardním obsahem tuku 33 % vznikla prokysáním Farmářské smetany na šlehání a smetanové kultury a v roce 2017 získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Ingredience:
500 g těstovin – např. širokých nudlí
3 hrsti čerstvých hub
2 lžíce zakysané smetany
1 velký stroužek česneku
čerstvá majoránka
čerstvá pažitka
slunečnicový olej
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na balení.
2. V pánvi na rozehřátém oleji orestujte směs hub s prolisovaným stroužkem česneku. Osolte a opepřete dle chuti.
3. Poté, co se ze směsi odpaří většina vody, přidejte zakysanou smetanu.
4. Těstoviny vmíchejte do omáčky a podávejte zasypané čerstvými bylinkami.

Pečené zelí s klobáskou a jablkem

Kysané zelí je velmi zdravou záležitostí se spoustou vitamínů, ideálně si ho vyrobte doma sami. Spolu s jablkem vytváří výbornou kombinaci.

5 porcí, příprava: 45 minut, náročnost: *

Ingredience:
500 g sterilovaného bílého zelí
2 zelená jablka
100 ml jablečného moštu
3 oblíbené klobásy (jedna pálivá, dvě nepálivé)
1 lžička třtinového cukru
1/2 lžičky mletého kmínu
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

TIP! V receptu jsme použili Bohemia mošt – jablečný (Bohemia Apple, družstvo). Doporučit můžeme i Moštík – 100% jablko od Eduarda Kozáka, Jablko čiré (Moštárna Louny ln s.r.o.) nebo Nebílovský mošt (LUKRENA a.s.). Všechny mají označení Klasa.

Postup:
1. Klobásy nakrájejte na tenká kolečka a nechte krátce orestovat na oleji.
2. Připravte si směs zelí, nastrouhaných a oloupaných jablek, cukru, kmínu a moštu. Směs osolte a opepřete dle chuti.
3. Do připravené směsi dejte klobásy a vše přemístěte do pekáče. V něm směs nechejte péct cca 40 minut na 180 stupňů.
4. Podávejte s oblíbeným čerstvým chlebem.

Ovesné vločky naslano

Ovesné vločky nutně nemusí být nasladko. Tento skvělý zdroj vlákniny si můžete připravit i naslano: s brynzou a oblíbenou klobáskou.

5 porcí, příprava: 25 minut, náročnost: *

TIP! V soutěži Regionální potravina letos zazářila pikantní klobása se sýrem (Karlovarské uzeniny s.r.o., vítěz v kategorii Masné výrobky tepelně opracované v Karlovarském kraji), jehněčí klobása (Chovaneček s.r.o. – PRŠUTÉRIE, vítěz v kategorii Masné výrobky trvanlivé v Ústeckém kraji) nebo klobása s medvědím česnekem (PROMINENT CZ s.r.o., vítěz v kategorii Masné výrobky tepelně opracované v Libereckém kraji).

Ingredience:
300 g ovesných vloček
2 oblíbené klobásy
250 g brynzy
100 ml mléka
1 stroužek česneku
1 bobkový list
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Vločky uvařte doměkka v osolené vodě se stroužkem česneku a bobkovým listem. Po uvaření vyjměte česnek i bobkový list.
2. V rendlíku přiveďte mléko a brynzu k varu. Směsi promíchejte.
3. Na pánvičce orestujte na kostičky nakrájené klobásy.
4. Vločky s brynzou servírujte posypané opečenou klobáskou a čerstvě mletým pepřem.

Salát s červenou řepou, modrým sýrem a jablky

Saláty nepatří jen k létu. I na podzim můžete vykouzlit zajímavé varianty. Salát s baby špenátem jsme ozdobili jablíčky, červenou řepou, nivou a vlašskými ořechy.

4 porce, příprava: 20 minut, náročnost: *

TIP! Se sýrem s ušlechtilou plísní NIVA extra z Mlékárny Otinoves s.r.o. nebo s Jihočeskou Nivou od Madety chybu neuděláte. Obě mají značku Klasa.

Ingredience:
2 hrsti listů baby špenátu
2 hrsti listů řepy
2 ks předvařené řepy
2 zelená jablka
200 g nivy
1 hrst vlašských ořechů
50 ml vody
100 ml olivového oleje
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
šťáva z 1/2 citronu
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Proprané salátové listy smíchejte s nakrájenými jablky a řepou.
2. Na dresink promíchejte vodu, olej, hořčici, ocet a citronovou šťávu. Vše osolte a opepřete.
3. Salátovou směs přelijte dresinkem a zasypte rozdrobeným sýrem a ořechy.

Zdroj: akademiekvality.cz

Share Button

Čtěte také: