Ovesné vločky jsou oblíbenou surovinou, která se hodí do müsli nebo třeba i kaší. Snídaně si bez nich řada z nás nedokáže představit. Cenné jsou především pro vysoký obsah vlákniny a beta glukany. Časopis dTest se blíže podíval v testování na 14 výrobků. Některé vločky sice úplně nedodržují vyhlášku, ale zdraví se to netýká. Jedovaté látky v testovaných výrobcích nebyly.

Ovesné vločky jako součást snídaně
Ovesné vločky jsou oblíbené cereálie

Češi milují snídaňové cereálie, kam rozhodně patří i ovesné vločky. Jsou zdravé, a navíc cenově přijatelné. Spotřebitelský časopis dTest odeslal do laboratoře 14 vzorků ovesných vloček od malých i velkých výrobců. Pocházely z prodejen se zdravou výživou, ale také ze supermarketů. Kvalita bio, i z konvenčního zemědělství.

Plísně, mykotoxiny, pesticid glyfosát ve vločkách není

V laboratoři se zkoumalo množství vlákniny a beta glukanů. Vedle toho laboratoř hledala i plísně, mykotoxiny a pesticid glyfosát. „Ovesné vločky jsme testovali na žádost mnoha čtenářů. Jedním z důvodů velkého zájmu o jejich kvalitu je, že se dětem do jídelníčku zařazují už v prvním roce života. Náš test ukázal, že ať koupíte jakékoliv z testovaných vloček, určitě se nespálíte. V žádném z výrobků jsme nenašli jedovaté látky,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Jemné i klasické vločky

Zkoušeny byly oba typy vloček, které jsou na trhu, tedy jak velké o tloušťce 0,5 až 0,7 mm, tak drobnější světlé vločky (jemné – fine). „Testovali jsme, jestli je jejich kvalita v souladu s českou vyhláškou, jak jsou na tom po výživové stránce, jestli cestou z pole k zákazníkovi oves nezplesnivěl a zda se v nich nenachází tolik diskutovaný pesticid glyfosát,“ popisuje Hana Hoffmannová.

Vlhkost vloček

Maximální vlhkost ovesných vloček smí být maximálně 12%, pak se ve vlhku nemnoží plísně. Plísně se ale někdy v obilí objeví na poli – před jeho zpracováním. V testu se tedy také zkoumala přítomnost plísní a jejich jedovatých produktů – mykotoxinů. „Plísně jsme nalezli pouze u výrobku Alnatura Bio Hafer Flocken Feinblatt, ale i tak šlo pouze o velmi malé množství. Mykotoxiny, jako jsou ochratoxin A a aflatoxiny B1, B2, G1, G2, test ani v jednom případě neprokázal,“ komentuje výsledky chemické analýzy Hana Hoffmannová.

Vláknina v ovesných vločkách

Vláknina ve stravě příznivě působí na lidský organismus. Kromě jiného zlepšuje činnost střev. Testované vločky dosahovatky hodnotu vlákniny od 7,6 % (Globus/korrekt) do 10,4 % (Country Life). Tento rozptyl odpovídá nutričním databázím. Mezi vlákninu patří i beta glukany, které mají mít schopnost podporovat imunitu, působit antibakteriálně i antivirově, absorbovat mykotoxiny a také působit na pokles hladiny cukru i cholesterolu v krvi.

Vločky dosahovaly množství beta glukanu mezi 3,4 % (Bio Harmonie Vločky ovesné jemné) a 5,5 % (Globus/korrekt Ovesné vločky) hmotnosti.

Nedostatky v ovesných vločkách

Nedostatky ve kvalitě jako zvýšená vlhkost, výskyt černých vloček, stébla a pichlavé kousky obsahoval produkt Bio Harmonie ovesných jemných vloček. Tyto vločky v testu skončily na posledním místě. S vlhkostí a černými vločkami měl problém i výrobek Country Life Bio Vločky ovesné.

Cenové porovnání

Je zajímavé, že po výživové i kvalitativní stránce dělají nejlevnější vločky skvělou konkurenci třikrát dražším produktům. V případě bio produktů spotřebitel platí za ekologicky šetrný způsob pěstování.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: