Mouka je ingrediencí většiny receptů. U nás je k dostání velmi pestrá paleta mouk, takže si z nich může vybrat každý. Základní pravidla hovoří o tom, že hrubá mouka se používá na knedlíky, polohrubá většinou na pečení a hladká mouka k vaření a přípravě běžného, jemného a cukrářského pečiva.

Nejprodávanější je u nás dvounulka. V předchozím článku jsme prozradili, na co je důležité se zaměřit při výběru mouky, nápovědou mohou být také značky kvality (Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“). Vyzkoušejte recepty.

Křehké košíčky s čokoládou

Tartaletky jsou snadné na pečení, vypadají lákavě a stejně tak jsou chutné. Plnit se dají téměř jakýmkoliv krémem, tvarohem, čokoládou, pudinkem, ale i ovocnou želatinou. Nakonec jsou zapotřebí dozdobit ovocem nebo ořechy.

křehké košíčky s čokoládou
Tartletky. Foto: akademiekvality.cz

Ingredience na těsto:
150 g hladké mouky
70 g cukru krupice
70 g másla
2 žloutky
2 lžíce vody
1 vanilkový cukr

Ingredience na náplň:
150 g hořké čokolády
130 ml 30% smetany
20 g másla
čerstvé ovoce nebo ořechy na ozdobení

TIP: Pokud nemáte k dispozici formičky na košíčky, postačí i dno formy na muffiny.
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a uložte na hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte (cca na 3 mm) a skleničkou vykrájejte kolečka. Vykrájenými kolečky vyložte formičky na košíčky a propíchejte dno vidličkou. Pečte cca 10 minut nebo dozlatova, při teplotě 180 °C. Připravte si náplň. Přiveďte smetanu k varu a odstavte ze sporáku. Do smetany nalámejte čokoládu a pečlivě míchejte až do rozpuštění. Na závěr vmíchejte máslo. Upečené košíčky po vychladnutí vyjměte z formiček a naplňte je tekutou čokoládou. Hotové košíčky nechte vychladit v lednici a na závěr je dozdobte ovocem nebo ořechy.

Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi

Silný vývar člověka posílí, když na něj útočí třeba nachlazení. Celestýnské nudle dobře zasytí a oproti klasickým nudličkám jsou trošku změnou.

Celeskýnské nudle jako ozvláštnění polévky. Foto: akademiekvality.cz
Celeskýnské nudle jako ozvláštnění polévky. Foto: akademiekvality.cz

Ingredience na vývar:
6 kuřecích křídel
2 kuřecí stehna
1 cibule
½ celeru + kus na hotovou polévku
2 mrkve + 1 na hotovou polévku
2 petržele + 1 na hotovou polévku
snítka tymiánu
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
5 kuliček černého pepře
sůl, pepř

Ingredience na nudle:
1 vejce
130 ml mléka
80 g polohrubé mouky
hrst nasekané petržele
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl, pepř

Postup:
Kuřecí maso omyjte a vyskládejte na plech. Přidejte oloupanou mrkev, petržel a celer. Pečte na 180 °C, dokud zelenina i maso nezískají zlatavou barvu. Vložte maso a zeleninu do hrnce, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou (zbavte ji pouze vrchní části slupky), tymián a ostatní koření. Přilijte 1,5–2 l vody a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte tak, aby voda jen mírně bublala. Vařte asi 1,5 hodiny a průběžně sbírejte pěnu. Vývar sceďte a vložte do něj mrkev, celer a petržel – oloupané a nakrájené na kostičky. Přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina není měkká. Do polévky přidejte obrané maso a dochuťte ji solí a pepřem.
Vyšlehejte všechny ingredience na celestýnské nudle. Těsto postupně smažte na rozpálené a máslem vymazané pánvi jako palačinky. Hotové „palačinky“ krájejte na nudle o velikosti asi 1 x 6 cm. Vývar podávejte s celestýnskými nudlemi.

Špenátové palačinky

Palačinku můžete vyzdobit různě. Zdravější podobou určitě je, když ji naplníte špenátem. Snadný recept je rychlý a výborný.

palačinka se špenátem a sýrem
Špenátová palačinka. Foto: akademiekvality.cz

Ingredience:
hrnek mléka
hrnek vody
2 hrnky polohrubé mouky
4 vejce
lžíce másla + máslo na smažení palačinek
500 g baby špenátu
2 stroužky česneku
1 cibule
50 ml smetany (30%)
sůl, pepř
olej
100 g eidamu

Postup:
Vyšlehejte mléko, vodu, mouku, vejce a špetku soli v hladké těsto. Na pánvi rozpusťte malý kousek másla a na něm smažte jednotlivé palačinky. Připravte si špenátovou náplň. V hlubší pánvi rozehřejte olej a na něm nechte zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte česnek nakrájený na plátky a ještě chvíli restujte. Přisypte špenát, podlijte smetanou, osolte, opepřete a poduste. Palačinky podávejte naplněné špenátem a se strouhaným sýrem.

Zdroj: akademiekvality.cz

Share Button

Čtěte také: