Už chvíli probíhá sezóna mrkve, kdy ty krásné oranžové a jiné přírodní poklady můžeme konzumovat z lokálních zdrojů. Nejčastěji ji vnímáme jako součást kořenové zeleniny. Tato zdravá zelenina má velmi cenné složení. Vyplatí se ji pravidelně zařazovat do jídelníčku. Máme několik receptů, abyste si naplno užili kvalitní čerstvou mrkev. Nechte se inspirovat.

Mrkev skvěle chutná a kromě toho obsahuje mnoho látek a vitamínů, jako jsou antioxidanty, betakaroten, vitamíny B, C, E, K, lecitinu, vlákniny, ale také vápníku, sodíku, jódu, železa nebo fosforu.

I mrkev má mít kvalitní původ

Ideální je, když máte vlastní vypěstovanou mrkev. Pokud tuto možnost nemáte, hlídejte si i v tomto případě kvalitní zdroj, ideálně u lokálních pěstitelů. Variantou jsou i ekologičtí farmáři a jejich bioprodukty. O tom, jak starají o svou úrodu, půdu a krajinu kolem sebe a další užitečné informace i zajímavosti se dozvíte na stránkách myjsmebio.cz. Kam se naopak pro nákup biopotravin vydat, napoví stránky kamprobio.cz a lovime.bio.

Podzimní mrkvová polévka s krutony

450 g mrkve, 1 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 1 l kvalitního vývaru, extra panenský olivový olej, rozmarýn, sušená chilli paprička, sůl a pepř na dochucení, pečivo na krutony

Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na větší kusy. Poté si v hrnci rozpálíme olivový olej a přidáme šalotku, po chvíli česnek a opékáme asi 3 minuty. Přidáme mrkev a dalších pět minut restujeme. Směs podlijeme vývarem, doporučujeme zeleninový, a vaříme asi půl hodiny, dokud mrkev nezměkne. Následně směs rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme rozmarýnem, solí, pepřem a špetkou chilli. Na závěr si připravíme pečivo, které nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.

Rychlá mrkvová pomazánka

200 g mrkve, 50 g celeru, 60 g smetanového sýru, 60 g tvarohu, šťáva z půlky citrónu, sůl a pepř na dochucení

Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kusy a uvařte, dokud nezměkne. V misce smíchejte smetanový sýr s tvarohem. Uvařenou zeleninu rozmixujte a přidejte k ní připravenou směs. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Pohankové rizoto s pečenou mrkví a bazalkou

Na rizoto:

400 g pohankových krup, 1 ks šalotky, 2 stroužky česneku, 100 g másla, 600 ml kvalitního vývaru, hrst bazalky, sůl a pepř na dochucení

Na mrkev:

svazek mrkví, 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 2 polévkové lžíce medu, hrst rozmarýnu, šťáva z půlky citrónu, sůl a pepř na dochucení

Šalotku i česnek oloupeme a nakrájíme najemno, poté přidáme do hrnce s rozpuštěným máslem a smažíme. Poté zalijeme vývarem a přisypeme pohanku a vaříme doměkka asi čtvrt hodiny. Mezitím si přichystáme mrkev, kterou oloupeme a zbavíme natě. V misce si smícháme olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mrkev rozkrojíme napůl a potřeme připravenou směsí. Poté ji rozložíme na plech spolu s rozmarýnem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 45 minut. Podáváme s čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: