Pokud hledáte dezert, který si zamilujete, může se jednat třeba o právě dnešní valentýnský recept: Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem.

Říká se, že láska a dobré jídlo k sobě mají velmi blízko. Určitě to není od pravdy daleko. Na Valentýna můžete připravit třeba lahodný dezert od nadané Magdalény Murínové, která je členkou juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Potřebujete:
Na těsto:
135 g bílků
135 g cukru krupice
90 g žloutků
135 g hladké mouky
Moučkový cukr na posypání

Lemon curd:
75 ml citronové šťávy
60 g moučkového cukru
50 g vajec
40 g žloutků
50 g másla

Na jogurtový mousse:
5 plátků želatiny
40 g citronové šťávy
100 g Krémového jogurtu Farmář Hollandia
53 g cukru krupice
13 g vody
25 g bílků
150 g smetany ke šlehání

Jahodový kompot
200 g jahod
Limetkovou kůra
Bazalku
2 lžíce jahodového pyré

Postup:
1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.
2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.
3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.
4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
5. Smetanu vyšleháme do tuha.
6. Cukr a vodu zahřejeme na 121 °C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.
9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.

Zdroj foto: Hollandia

Share Button

Čtěte také: