Červená řepa prospěje nejen při regeneraci organismu
Protože se červená řepa sklízí nejpozději před mrazy, je právě její doba. Hodí se syrová do různých salátů, ale také tepelně zpracovaná. Červená řepa je typická svou nasládlou zemitou chutí a velmi prospívá nejen při snižování krevního tlaku.
Červená řepa a význam pro organismus
Červená řepa se může pochlubit značným rozsahem cenných látek, takže má příležitost prospět lidskému organismu v řadě oblastí. Z vitamínů je zapotřebí zmínit především betakaroten (provitamín A), vitamíny B1, B2, B9 (neboli kyselina listová), B12 a vitamín E. Protože je velmi bohatá na minerální látky jako je draslík, vápník, železo, křemík, hořčík, měď, selen, mangan, jód, ale i lithium, cezium nebo rubidium, může prospět při obnově demineralizovaného tělesného systému.
Dale Pinnock ve své knize Doktor šéfkuchař (Slovart 2013) sází u červené řepy právě na regulaci krevního tlaku, kterou provádí oxid dusnatý, protože uvolňuje napětí ve svalech cévních stěn. Kromě toho prospívá játrům tím, že obsahuje beta-kyanin, který zvyšuje činnost detoxikačních enzymů v játrech.
* snižuje cholesterol,
* podporuje tvorbu červených krvinek,
* podporuje peristaltiku střev a tvorbu žaludečních šťáv,
* prospívá játrům,
* prospívá kůži, vlasům i nehtům,
* pečuje o zrak,
* podporuje imunitu a přispívá regeneraci organismu.
Pro velké množství železa je prospěšné si dopřávat tuto krásnou a zdravou zeleninu, protože pomáhá při anémii. Určitě by bylo škoda využívat z řepy pouze bulvu, zdravé (zmínit můžeme jeho prospěšnost krvi s ohledem na obsažený chlorofyl) a chutné jsou i listy. Hodí se do salátů nebo do smoothies. Betain zase pečuje o naše cévy, které zpevňuje a předchází tak vzniku aterosklerózy. Kromě toho působí proti množení bakterií, čímž snižuje počet nebezpečných bakterií. Protože tato zelenina obsahuje i poměrně slušné množství pektinu, je jeho přínosnost ve výživě střevní mikroflóry a úpravě peristaltiky střev. Konzumací červené řepy se zbavíte zácpy.
Pozor na řepu
Stejně jako u všech potravin: nic se nemá přehánět. Vyšší konzumace může zabarvit moč nebo stolici doruda. Řepu byste si měli odpustit například při zánětech močových cest, protože může potíže spíše zhoršit. Opatrně by s touto zeleninou měli zacházet diabetici, s ohledem na vyšší obsah sacharidů. Pozor také na velkou konzumaci šťávy z řepy, která může být příčinou nízké hladiny vápníku.
Nákup a zpracování řepy
Když nemáte řepu vlastní, poohlédněte se spíše po menších a tvrdších kusech, ideálně s listy. Jen ve kvalitních kusech můžete najít veškerou sílu, kterou je tato zelenina schopna nabídnout.
Řepu si můžete dát čerstvou, vhodná je i vařená. Výtečná je šťáva z řepy, tato zelenina se dá třeba i péct. Výborně se k ní hodí sýry – především kozí nebo třeba parmazán. Dále k ní můžete přidat vlašské ořechy, olivový olej, bílý jogurt.
Pokud si budete chtít dát řepu kvašenou, raději si ji vyrobte doma nebo se podívejte po kvalitních produktech.
Když budete s řepou pracovat, tak je třeba počítat s tím, že se můžete obarvit. Vhodné je třeba využít gumové rukavice.
Patří červená řepa mezi vaši oblíbenou potravinu? Raději ji jíte syrovou nebo ji upravujete? Podělte se s námi o zajímavé tipy.
Napsat komentář