Mezi superpotraviny vůbec nemusí patřit pouze potraviny z dalekých zemí. I u nás jich roste velká řada. Určitě sem patří i mák, jehož jsme největším producentem a vývozcem.

Mák v Kladrubech. Foto: Náš modrý mák

Český mák

Mák setý (Papaver somniferum L.) patří mezi rostliny z čeledi makovitých. Nejstarší nález máku na území České republiky pochází z pozdní doby bronzové (Ostrov u Stříbra, asi 800 let př. n. l.). Mák se převážně využívá v potravinářském průmyslu.

Může být zdrojem opia, ale v České republice se pěstují především bezpečné, neopiové máky, které mají nízký obsah morfinových alkaloidů. Pro tuto komoditu se používá název: český modrý mák. Přesto se k nám mák dováží. Liší se ale kvalitou hodnot jako je barva, vůně a chuť. Takzvaný technický mák obsahuje vyšší podíl opiových alkaloidů. Dovážený mák má mnohem nižší cenu. Aby se cena snížila, často se kvalitní mák míchá s technickým z dovozu. Pozor by si spotřebitel měl dávat hlavně u mletého máku. Protože je český mák bezpečný, má smysl sázet na jistotu českých pěstitelů.

„S pančovaným či upraveným technickým mákem, či výrobky z něj, se můžete setkat i v maloobchodu. Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje. Podezřelé mohou být i produkty, jejichž dodavatelem či výrobcem je obchodní firma, nikoliv přímo pěstitel. Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík ze spolku Český modrý mák.

V čem se liší technický mák od českého modrého máku? Má šedou, rezavou barvu nebo je dohněda. Je bez vůně a chuť má hořkou, dřevitou nebo až pálivou chuť. Primárně není určen pro potravinářský průmysl, ale pro farmacii. Modrý mák oproti tomu vyniká sladkou chutí a výraznou makovou vůní.
Česká republika se dokonce od roku 2006 považuje za největšího producenta a vývozce semene českého máku. S odhadem spotřeby na jednoho obyvatele České republiky – 430 g – jsme nejspíš i největšími spotřebiteli máku na světě.

Mák jako superpotravina

Proč by měl být mák superpotravinou?

„Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA), omega-6 mastných kyselin. Mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu,“ říká Markéta Chýlková z Potravinářské komory ČR.

Kvalitní mák přispívá k prevenci kardiovaskulárních nemocí a dalších civilizačních chorob.

Při výběru máku je důležité se, stejně jako u ostatních rostlin, řídit kvalitou. Protože technický mák obsahuje morfinové alkaloidy, může představovat zdravotní rizika.

Mák v kuchyni

Mák bývá součástí především sladkých jídel jako jsou nejrůznější koláče, knedlíky, makové mléko. Skvěle se mák hodí třeba ke švestkám, do chleba, ale i na další pečivo.

Nezapomínejte, že zdroj tuzemských superpotravin je poměrně bohatý a vedle zelí, vlašských ořechů, řepy, česneku, borůvek a řady dalších rostlin, si můžeme dopřát i mák. V jaké podobě ho máte rádi vy?

Zdroj

Domů

Share Button