Kopřivy patří mezi další tradiční přírodní poklady, které jsou velmi dobře dostupné. Mladé rostliny se nezaslouží zamířit na kompost. Využijte je v kuchyni a pro zdraví.

Kopřiva dvoudomá má různé lidové názvy. Ať už je to žahavka, žihlava, žíhavka, latinsky rostlinu známe pod botanickým označením Urtica dioica. Jsou pro ni typické srdčité, po okraji ozubené listy, které jsou pokryté žahavými chloupky. Z rostliny se využívá mladá horní část rostliny (bez tuhého stonku), z oddenku se připravuje tinktura. Podle Marie Treben si rostliny vážili už ve starověku.

Kopřiva čistí organismus. Foto: Styl života

Nutriční údaje

Kopřiva je poměrně bohatá na obsažené látky. Ať už se jedná o vitamíny A, C, vitamíny skupiny B, z minerálních látek je to selen, zinek, železo. Mezi účinné látky v kopřivě patří i flavonoidy, fenolkarnonové kyseliny, včetně ß-sitosterolu. Pro organismus je důležitý i chorofyl. Významné množství antioxidantů prospívá při zvládání většího množství volných radikálů.

Kopřiva prospívá zdraví

Kopřiva bývala hodně využívaná. Kopřivový čaj se i dnes podává k pročištění organismu. Rostlina podporuje fungování cévního systému a šťáva z kopřiv čistí krev. Má močopudné a protizánětlivé účinky.

V lidovém léčitelství se kopřiva užívá
* na podporu krvetvorby,
* jako podpora trávení a stimulant fungování slinivky,
* antidiabetikum (pouze při lehkých neinzulinových formách cukrovky),
* proti virům,
* proti průjmu,
* močopudně a celkově na podporu ledvin a močové soustavy,
* na podporu srdeční činnosti, dýchání,
* na podporu hojení ran, zlepšuje pružnost kůže,
* mírní krvácení,
* na hmyzí štípnutí.

Maria Treben také doporučuje konzumovat čerstvou kopřivu pro její obsah železa. Traduje se, že kopřiva je prevencí revmatu, ale revmatologové nenašli biologický důvod. Rostlina ale může prospět proti bolesti, kdy se přikládají listy, případně se připravuje čaj.

Kopřivový čaj

2 čajové lžičky usušených kopřivových listůse přelijí čtvrt litrem vařící vody a nechají se 10 minut vyluhovat. Pak se scedí.
Z čerstvých listů: vrchovatá čajová lžička na čtvrt litru vody, spaří se a krátce vyluhuje.

Požahání od kopřivy

Rostlina vám může pomoci v řadě ohledů. Co ale udělat, když vás kopřiva požahá? Podle lidových rad pomůže třeba moč, bláto. Aby rostlina nežahala a nevytvářela na kůži bolestivé puchýřky, zpracovává se sušením, varem.

Měli byste vědět

Pozor na dlouhodobé využívání kopřivy v případě omezené srdeční, případně ledvinové činnosti. Je třeba konzultovat s lékařem.
Někteří bylinkáři také upozorňují na dlouhodobé užívání této byliny jako takové. Je totiž velmi silná. Po 14 dnech si je třeba udělat přestávku.

Sběr kopřiv

Na kopřivy byste se měli vydat nejlépe do poloviny května. Rostlina se dá ale trhat až do září. Při sběru je důležité vybrat neznečištěné místo. Určitě se hodí trhat kopřivy u silnice. Doporučuje se trhat listy mladších rostlin, které kvetou. Pak se suší ve stínu bez obracení. Sušit poté ve stínu a listy neobracet.

Další využití

V kosmetice se využívá výluh z kopřiv proti lupům a mastným vlasům.

Využití v kuchyni

Z kopřivy si můžete připravit výbornou polévku, přidat ji do salátů, slaných koláčů. Dá se z ní ale i připravit pesto, bylinkové máslo. Jinak se využívá podobně jako špenát. Kopřiva se dá ale také využít jako náhrada syřidla při výrobě sýrů.

Zdroj:
Léčivé byliny, Ottovo nakladatelství, 2010
Gill Daviesová. Byliny, Euromedia – Esence, 2016
Maria Treben. Zdraví z boží lékárny. Dona, 1991

Share Button

Čtěte také: