S přibývajícím sluncem toužíme po lehkém jídle. Jednou z takových surovin může být čerstvý sýr ricotta. Kromě toho, že je plný cenných látek, se s ním dá vykouzlit slané i sladké jídlo.

Ricotta pro zdraví

Kvalitní čerstvé sýry, jsou dobrou volbou, jak obohat jídelníček. Ricotta obsahuje bílkoviny, snadno vstřebatelný vápník a také vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A. Kromě toho v tomto sýru nechybí minerální soli, hlavně sodík, draslík a fosfor.

Tento mléčný výrobek má nízké množství tuků a kalorií. Pro čas mlsání je ideální.

Jak dlouho ricotta vydrží

Čerstvá ricotta je měkká a má sytě bílou barvu a jemnou mléčnou vůni. Je důležité ji uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě. Pokud začne vysychat, dá se využít v teplé kuchyni.

Zapečené cukety s ricottou

Jak se dá ricotta využít

Ricotta nabízí řadu možností, jak ji využít. Ať už jen tak na chleba, a pak ji posypat bylinkami, hodí se do pomazánek, dezertů.

Nočky quenelle

Nočky quenelle se dají využít do zeleninových krémů a polévek. Uvařit je můžete přímo ve vývaru, servírují se i spolu s teplými omáčkami.
Ricotta se smíchá s nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůrou. Místo toho můžete využít bylinky (bazalka, petrželka), výraznější chuť nočkům dodá sladká paprika, případně pikantní feferonky.

Kuličky polpette

200 g ricotty smíchejte s vejcem, solí, pepřem a s nastrouhaným sýrem Gran Morava podle chuti. Na pánvi rozehřejte olej, lžící vytvořte kuličky a dávejte je na pánev. Kuličky dobře opečte po obou stranách, podávejte horké.

Náplně

Ricottové krémy mohou posloužit na plnění masa, zeleniny, slaných koláčů, zeleninových nákypů, závitků a raviolů.

Bruschetty

Nastrouhejte kůru z poloviny citronu, vymačkejte šťávu, nasekejte 40 g ořechů s polovinou stroužku česneku. Vše vložte do misky, přidejte ricottu, olej a pepř, nechte uležet. Namažte na teplou bruschettu.

K dochucení

Ricotta také dochutí. Třeba smíchaná s šafránem (případně levnější kurkumou) a troškou oleje, ochutí různé druhy těstovin, jako jsou penne či orecchiette. Příjemně osvěží zeleninu nakrájenou na kostičky a orestovanou na pánvi.

Panini a sendviče

Použijte 2 rozkrojené housky. V misce smíchejte 125 g ricotty a 80 g krému z černých oliv. Směs namažte na panini. Ozdobte čerstvým salátem a 120 g ančoviček.

S ovocem

Omyté a nadrobno nakrájené jahody a angrešt ochuťte citronovou šťávou. Přidejte ricottu s trochou vanilky a lžící mléka. Ovoce dejte do pohárku a ozdobte ricottovým krémem. Nechte asi 2 hodiny chladit v ledničce.

Tiramisu

Ricottové tiramisu má stejně krémový charakter jako to klasické. Připravíte ho stejně, jen nahradíte mascarpone ricottou.

Koláče a dorty

Na mřížkové koláče a plněné dorty použijte 400 g ricotty a 2 vejce. Zpracujte s asi 180 g cukru, přidejte 200 g čerstvé smetany a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Směs vložte na křehké nebo listové těsto a dejte péct při 190 °C na 40 minut. Koláč nechte vychladnout a podávejte.

Cheesecake

Ricotta je výborně hodí na přípravu jemných cheesecaků. Nahradíte jí krémové sýry, případně ji k nim přidáte. Jinak je postup stejný, jak už ho znáte. Skvěle chutná cheesecake s jahodami, šlehackou a ricottou.

Sladký krém

Krém můžete vychutnávat samotný jako dezert, třeba se šlehačkou, případně s ovocem. Hodí se i do dortů a k sušenkám, jako náplň do trubiček cannoli.
350 g ricotty speciale (prodává La Formaggeria Gran Moravia), 80 g moučkového cukru, 50 g nasekaných piniových semínek, lžíce kakaa na vaření a tři lžíce tekuté čerstvé smetany. Všechno smíchejte v misce a důkladně ušlehejte.

Pirohy s ricottou

Křupavé pirohy „burek“ s ricottou a sýry

Italská verze původem balkanského jídla s pečením v troubě. Pirohy jsou lehčí, krásně křupavé a chutné.
Vidličkou zpracujte 100 g ricotty speciale a 100 g okapaného sýru giuncata fresca, 50 g nastrouhaného sýru provolone piccante (vše koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 1 vejce, špetku soli a pepře.
Rozválené listové těsto potřeme rozpuštěným máslem, aby neoschlo. Nakrájíme na čtverce a dostatečně je naplníme krémem z ricotty a sýrů. Těsto pečlivě přeložíme do trojúhelníčků. Potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Share Button