Letní recepty nabízejí široké možnosti s ohledem na dostupnost surovin. Spolu s Akademií kvality jsme připravili několik inspirací.

Grilovaný siven na rozmarýnu a česneku s grilovanou zeleninou

Léto, rodina, přátelé, zahrádka, bazén, „grilovačka“… Takhle nějak bychom si to nejspíše všichni představovali. My vám alespoň pomůžeme s hostinou. Zkoušeli jste už někdy ugrilovat sivena s bylinkami a zeleninou? Siven má výborné maso a chutná skvěle taky v případě, že ho upečete nebo vyudíte. V obchodě ho zakoupíte o hmotnosti 20–50 dkg. V receptu jsou sice zmíněny 2 kusy rybiček, ale navyšte množství podle potřeby.

Foto: Akademie kvality

Počet porcí: 2, doba přípravy: 45 minut, náročnost: **

Ingredience:

Na rybu:
2 ks sivena
hrst čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku
olivový olej
sůl

Na zeleninu:
1 cuketa
1 červená cibule
1 svazek jarní cibulky
1 žlutá paprika
7 žampionů
dýňový olej
hrst čerstvého rozmarýnu
lžička sušeného česneku
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Ryby si omyjte, osušte a osolte.
2. Nasekejte rozmarýn a promíchejte ho s utřeným česnekem ve zhruba 100 ml olivového oleje.
3. Ryby nechte v takto připravené směsi zhruba 10 minut odpočívat, vyjměte je a poté grilujte zhruba 5 minut z každé strany na rozpáleném grilu.
4. Zeleninu si nakrájejte dle libosti a promíchejte v míse s dýňovým olejem, sušeným česnekem, osolte a opepřete.
5. Pečte na grilu dozlatova.
Tip: Siven americký k nám byl poprvé dovezen v roce 1883. Pro jeho kvalitní maso je chován uměle ve speciálních zařízeních. Má jedinečnou chuť nejen grilovaný, upečený nebo uzený, ale můžete ho také smažit, dusit i vařit.

Grilované bramborové lodičky

Jak zabavit děti? Zapojte je do přípravy oběda. Aby je ale pokrm bavil, měl by být hravý a mít třeba i nějaký příběh. A taky by měl být aspoň trochu zdravý a co nejvíc dobrý. Tohle všechno splňují naše grilované bramborové lodičky plněné tvarohem, rajčaty, jarní cibulkou a sýrem. Jak tam ovšem zakomponovat příběh? Co třeba něco ve smyslu, že první brambory byly dovezeny z Ameriky do Evropy lodí po moři? Dobrou chuť!

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 65 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
4 velké předvařené nové brambory
250 g plnotučného tvarohu
čtvrt svazku jarní cibulky
150 g oblíbeného tvrdého sýra
150 g cherry rajčátek
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Postup:
1. Brambory omyjte, osušte a přepulte. Jestli pospícháte, nechte povařit celé brambory 10 min. a poté je rozkrojte na půl.
2. Každou polovinu brambory si připravte do alobalu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu.
3. Nechte péct na grilu cca 40 minut. Pokud jste brambory předem povařili, stačí na zapečení 20 min.
4. Mezitím v misce promíchejte tvaroh, pokrájenou zeleninu a polovinu strouhaného sýra. Osolte a opepřete.
5. Brambory vybalte, vydlabejte prostředky a plňte připravenou tvarohovou směsí.
6. Posypte zbylým sýrem a nechte ještě chvilku zapékat na grilu.
Tip: Jak získat z brambor co nejvíce výživy? Konzumujte je s pečlivě omytou slupkou. Je plná vlákniny a zároveň se pod ní schovává nejvíce významných látek (např. vitamin C). Pokud se nechcete ošidit
o antioxidanty, duste je v menším množství vody, nebo je uvařte v páře.

Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti našich ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.

Počet porcí: 2 porce, doba přípravy: 65 minut, náročnost: **

Ingredience:

Foto: Akademie kvality

Na rybu:
2 filety kapra s kůží
hrst čerstvého tymiánu
hrst čerstvého kopru
sůl
olivový olej

Na salát:
2 červené papriky
2 oranžové papriky
hrst slunečnicových semínek
hrst čerstvého kopru
1 citron
sůl
čerstvě mletý pepř
dýňový olej

Postup:
1. Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
2. Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
3. Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.
4. Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
5. Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.
6. Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.
Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.

Grilovaná plněná rajčata

Máme tady další recept z kategorie „dneska si nedám maso“. Navíc pokud se vám to v kuchyni hemží rajčaty, pak spojíte příjemné s užitečným. Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou Čechů. Proto se hodí každá inspirace, jak s nimi naložit. Skvěle chutnají nejen zasyrova, ale také grilovaná a doplněná bylinkami a sýrem. A když si tento voňavý pokrm připravíte třeba coby večerní zobání k televizi, rozhodně nemusíte mít výčitky.

Počet porcí: 5 porcí, doba přípravy: 45 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
5 velkých rajčat
2 plátky bílého toastového chleba
1 stroužek česneku
100 g oblíbeného tvrdého sýra
hrst čerstvé bazalky
sůl
čerstvě mletý pepř
lněný olej

Postup:
1. Omytým rajčatům uřízněte vršky a vydlabejte dužinu.
2. Smíchejte si na kostičky pokrájený chléb, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a posekanou bazalku, osolte a opepřete.
3. Rajčata naplňte směsí, zakápněte lněným olejem a vraťte na ně vršky.
4. Zabalené v alobalu dejte péct na gril na zhruba 30 minut.
Tip: Díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů jsou rajčata geniální potravinou během diety. Navíc obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Z nich je nejvíce zastoupen lykopen v rajčatech červených, beta karoten v oranžových a zeta karoten ve žlutých.

Meruňkový koláč z bramborového těsta

Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.

Počet porcí: 12 porcí, doba přípravy: 60 minut, náročnost: *

Ingredience:

Na koláč:
200 g vařených brambor
600 g meruněk
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vejce
100 g másla
250 g plnotučného tvarohu
sůl

Na drobenku:
200 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g cukru krupice

Postup:
1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem.
3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.
Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.

Zdroj: Akademie kvality

Share Button