Meruňka patří mezi velmi zdravé ovoce a konzumovány by měly být jen zralé plody.

Meruňka je plod meruňky obecné (latinsky Prunus armeniaca), stromu, který patří do rodu slivoní a je tedy příbuzný se švestkou, třešní a broskvoní.

Nutriční využití

Meruňky jsou cenné na betakaroten, vitamín A, E, z vitamínů skupiny B je to pak thiamin a niacin. Z minerálních látek je zastoupen draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, selen. V meruňkách také nechybí aminokyseliny (cystein, glutamin). Také slupka ovoce je bohatá na cenné látky jako enzymy a koenzymy. Kyselina listová je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk. Meruňky jsou zásobárnou antioxidantů, ať už zmíněného vitamínu C, luteinu, ale také beta-kryptoxantin, který se ukázal jako účinný v případě prevence rakoviny tlustého střeva a také artritidy.

Meruňky obsahují pouze 53 kcal / 100 g, ale také v nich nechybí množství cukru (2,3 g fruktozy, 3.5 g glukozy a 3,1 sacharozy na 100 g), obzvláště ty sušené (38,3 oproti 8,9 g v syrové podobě).

Jádro z pecky obsahuje takzvaný vitamín B17, jedná se o amygdalin, což je kyanogenní glykosid. O této látce se velmi mluví v souvislosti s onkologií. Prospěšnost ale nebyla potvrzena. Co ale bylo potvrzeno, je případná toxicita. Ve větším množství se jádra určitě nedoporučují konzumovat.

Meruňka pro zdraví

Cenné látky ze slupky se podílejí na likvidaci škodlivých mikroorganismů, plísně, kvasinky. Koenzymy a enzymy se zase podílejí na ochraně DNA. Meruňka patří mezi prohřívací potraviny a je prospěšná pro srdce a tvorbu červených krvinek.

Pro zdroj betakarotenů přispívá k lepšímu opalování a je prospěšná pleti, s ohledem na vitamín A. Ten je prospěšný i na stav zraku, ke kterému pomáhá i obsažený lutein. Meruňka je doporučována i v sušené podobě (hlavně ta nesířená) především jako výborný zdroj energie. Zásobárna vlákniny pomáhá lepší funkci trávicí soustavy.

Ovoce je vhodné i pro diabetiky, protože obsahuje množství cenných látek, ale nepřeháněli jeho konzumaci s ohledem na obsažené množství cukru.

Další využití meruňky

Olej z meruňkových jader se využívá v kosmetice. Je cenný především pro vitamíny A, B, E. Má především vyživující a regenerující vlastnosti. Při používání je pokožka hydratovaná, pružná a vypnutá. Omezuje stárnutí, je ideální na obličej a dekolt.

Meruňka v kuchyni

Meruňka je oblíbené letní ovoce, které se hodí do dezertů, ovocných knedlíků, ale třeba i k masu. Vyrábí se z ní zavařenina, džem, povidla, ale i nápoje jako vína a především pálenka. Meruňku můžete využít i na doslazení jídel.
TIP: Mezi našimi recepty najdete třeba tento na meruňkový koláč.

Zdroj:
Wikipedia, https://www.nutridatabaze.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Meru%C5%88ka_obecn%C3%A1
Anthony William, Léčivá síla ovoce a zeleniny, Metafora, 2017
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2019

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: