Dnes vám přinášíme dávku receptů, které mají společné jednu surovinu: jogurt. Kvalitní jogurt může dodat ozvláštnění řadě jídel. Pojďme se podívat na ta, která vytvořil juniorský (16-24 let) národní tým Asociace kuchařů a cukrářů, když ho oslovila česká mlékárna Hollandia Karlovy Vary.

Norská rybí polévka

Kuchař: Martin Zábojník

Suroviny:

200 g mrkve
200 g petržele (kořen)
150 g celeru (bulva)
200 g tresky světlé (filet bez kůže)
150 g bílého jogurtu Hollandia
200 g brambor (loupané)
1 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce citronové šťávy
1 menší cibule
30 g másla
1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru
vinný ocet bílý
pepř
sůl
kopr

Postup:

  1. Nejprve nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky nebo nudličky a orestujeme na rozpuštěném másle. Na závěr restování přidáme vinný ocet a rybí filé překrojené na menší kusy.
  2. Podlijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nebude měkká a ryba se nezačne rozpadat.
  3. Na závěr přidáme uvařené a nakrájené brambory, jogurt, kopr, citronovou šťávu a podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem.
  4. Dochutíme dle potřeby a chuti solí a pepřem.

Salát s krupkami vařenými v tomatové omáčce s jogurtovo-koriandrovou zálivkou

Kuchař: Josef Stružík

Suroviny:

150 g krupky lámanka
1 l zeleninového vývaru
200 g drcených rajčat
300 g mixu salátů
600 g lososa (filet s kůží)
200 g bílého Selského jogurtu Hollandia
1 svazek koriandru (čerstvý)
12 ks cherry rajčátek
tymián (čerstvý)
1 žlutá paprika
olivový olej
sůl
pepř

Postup:

  1. Drcená rajčata rozmixujeme ve vývaru, v něm uvaříme krupky s tymiánem.
  2. Nakrájíme žlutou papriku na proužky, rajčátka na čtvrtky a salát omyjeme.
  3. Hotové krupky necháme vychladnout. Filet z lososa nakrájíme na jednotlivé porce a lehce osolíme. Nařízneme kůži a rybu opečeme.
  4. Mix salátů naskládáme kolem talíře. Do středu dáme krupky a na ně položíme opečený filet z lososa.
  5. Z jogurtu si vytvoříme dresing. Rozmixujeme jej s nasekaným koriandrem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a přidáme do salátu.

Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Kuchař: Patrik Lexa

Suroviny:

200 g brambor
200 g loupané cizrny
100 g bílého Selského jogurtu Hollandia
1,5 l zeleninového vývaru
100 ml oleje (olivový)
80 g pažitky
1 menší cibule
olej slunečnicový
pepř
sůl

Postup:

  1. Nejprve si dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
  2. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
  3. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem

Kuchař: Josef Stružík

Suroviny:

400 g brambor, typ A
4 ks jarní cibulky
1 ks mrkev
200 g květák
150 g špenát čerstvý (ve vaničce, malé listy)
300 g mletého masa – 80 % hovězí a 20 % vepřové
1 ks cibule
120 g bílýho Selského jogurtu Hollandia
4 ks vejce
200 g strouhaný sýr parmazánového typu
200 g rajčatový protlak nebo drcená rajčata
máslo na vymazání
sůl
pepř

Postup:

  1. Oloupané brambory, květák a mrkev nakrájíme na plátky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka cca 1 cm široká.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a drcená rajčata a společně provaříme. Do vymazaného pekáčku skládáme postupně brambory, zeleninu a směs s mletým masem. Každou vrstvu přikryjeme listy mladého špenátu. Poslední vrstvu tvoří brambory.
  3. Jogurt, vejce a strouhaný sýr důkladně promícháme a nalijeme na nákyp. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.

Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Kuchař: Magdaléna Murínová

Suroviny:

Na těsto:
135 g bílků
135 g cukru krupice
90 g žloutků
135 g hladké mouky
Moučkový cukr na posypání

Lemon curd:
75 ml citronové šťávy
60 g moučkového cukru
50 g vajec
40 g žloutků
50 g másla

Na jogurtový mousse:
5 plátků želatiny
40 g citronové šťávy
100 g Krémového jogurtu Farmář Hollandia
53 g cukru krupice
13 g vody
25 g bílků
150 g smetany ke šlehání

Jahodový kompot

200 g jahod
Limetková kůra
Bazalka
2 lžíce jahodového pyré

Postup:

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.
  2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.
  3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.
  4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
  5. Smetanu vyšleháme do tuha.
  6. Cukr a vodu zahřejeme na 121 °C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
  7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
  8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.
  9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
  10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.

Foto: Hollandia

Share Button

Čtěte také: