Nejen jarní dny by měly patřit stravě z kvalitních surovin. Čerstvá zelenina je i v receptech, které pro vás máme.

Snídaňový sendvič plný kvalitní šunky a spousty čerstvé zeleniny, k obědu si můžete připravit jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem. Ztracené vejce na chlebu dodá energii ke svačině. K večeři se skvěle hodí jarní salát s kuřecím masem.

Snídaňový sendvič

Chleba má v našich krajích své pevné místo, kvalitní se rozhodně dá najít. Snídaňový sendvič navíc obsahuje vejce, šunku od kosti, jogurt a pořádnou porci čerstvé zeleniny.

Doba přípravy: 25 minut, obtížnost: 1, 2 porce

Ingredience:
4 krajíce oblíbeného chleba
8 ředkviček
1 velká mrkev
4 listy hlávkového salátu
2 vejce
100 g šunky od kosti
150 ml bílého jogurtu
1 ½ lžičky uzené mleté papriky
1 hrst řeřichy
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a z mrkve škrabkou udělejte plátky.
2. Na dresink smíchejte jogurt a uzenou papriku, osolte a opepřete.
3. Vejce můžete uvařit natvrdo, nebo udělat sázená vejce.
4. Na krajíc chleba natřete dresink, naskládejte listy salátu, plátky mrkve, ředkvičky, šunku, vejce a zakápněte znovu dresinkem.
5. Posypte řeřichou a dalším potřeným krajícem sendvič zavřete.

Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem

Jaro přináší barvy. Stejně tak je barevné jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa patří mezi velmi zdravou zeleninu. Zajímavou variantou je řepa s jáhlami, která se po letech opomnění vrací na výsluní. Navíc je ,
a to nejen proto, že je bezlepková.

Doba přípravy: 35 minut, obtížnost: 1, 4 porce

Ingredience:
300 g jáhel
300 g předvařené řepy
100 ml bílého jogurtu
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
hrst vlašských ořechů
oblíbený tvrdý sýr na strouhání
hrst hladkolisté petržele
1 lžíce olivového olej
sůl
čerstvě mletý pepř

1. Proprané jáhly uvařte v osolené vroucí vodě.
2. Rozmixujte předvařenou řepu s prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte jogurt
a citronovou šťávu, osolte a opepřete.
3. Směs s řepou prohřejte v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje a přidejte do ní uvařené jáhly.
4. Podávejte s posekanou petrželkou, vlašskými ořechy a svým oblíbeným strouhaným sýrem.

Ztracené vejce na chlebu se slaninou

Pro milovníky vajec máme chutné ztracené vejce, doplněné o chutný chléb, žervé a čerstvě posekanou pažitkou. Společnost jí dělá špenát a rajčátka.

Doba přípravy: 20 minut, obtížnost: 2, 2 porce

Ingredience:
2 velké krajíce oblíbeného chleba
2 vejce
80 g žervé
4–6 plátků slaniny
2 hrsti očištěných špenátových listů
½ hrsti nasekané pažitky
1 velké rajče
½ lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
500 ml vody
5 lžic octa (může být vinný)
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.

Jarní salát s kuřecím masem

Prozářené dny je možné doplnit pestrým talířem. Po těžkých jídlech přicházejí na řadu na lehčí jídla, jako je třeba právě jarní salát s kuřecím masem. V květnu se dá sehnat spousta lokální zeleniny. Od salátů, přes baby špenát, ředkvičky, kedlubny a chřest. Pozornost je také třeba věnovat kvalitnímu jogurtu. Na dozdobení se bezvadně hodí lipový květ, ale také pampelišky.

Doba přípravy: 30 minut, obtížnost: 1, 2 porce

Ingredience:
2 ks kuřecích prsou
1 svazek ředkviček
2 hrsti polníčku
2 hrsti lístků červené řepy
1 den starý rohlík
2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 stroužek česneku
4 plátky slaniny
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce vinného octa
4 snítky tymiánu
2 snítky rozmarýnu
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Na dresink smíchejte jogurt, hořčici, olivový olej, vinný ocet a prolisovaný stroužek česneku. Osolte a opepřete dle chuti.
2. V míse smíchejte pokrájené ředkvičky, proprané ředkvičkové listy, polníček a listy červené řepy. Zalijte připraveným dresinkem.
3. Na pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm osolená a opepřená kuřecí prsa spolu
s rozmarýnem a tymiánem.
4. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
5. V troubě opečte plátky slaniny a na kostičky nakrájený rohlík. Dejte pozor, aby se vám krutony nespálily.
6. Na salátovou směs naskládejte slaninové plátky, vejce, nakrájená kuřecí prsa a zasypte krutony.

Zdroj: akademiekvality.cz

Share Button

Čtěte také: