Kdysi byly kdouloně téměř na každé zahradě. Dnes jsou trochu pozapomenuté. Jak kdoule využít?

Možná máte na zahradě keř, který tvoří hezkou dekoraci a někdy se na něm objevují plody připomínající žlutá jablíčka. Kdouloň obecná nebo také kdouloň podlouhlá (Cydonia oblonga) patří mezi naše velmi staré kulturní rostliny. Odrůdy mohou připomínat hrušku nebo třeba jablko, právě tyto dvě odrůdy se v našich krajích vyskytují nejvíce.

Ovšem ovocný strom znali už před 4000 roky. Původně se nejspíš objevoval na skalnatých svazích a krajích lesů západní Asie, Arménie, Turecka, Gruzie, severního Íránu a Afghánistánu. Dnes ale roste téměř všude. U nás se ale kdouloň objevuje spíše ojediněle. Vyskytuje se jako keř nebo menší strom. Podobně jako kdoule vypadají plody kdoulovce (Chaenomeles), což je keř. I ony jsou jedlé (všem jsou mnohem kyselejší) a mají podobné využití. Plod je tmavě žlutý, lesklý a hladký.

Je kdoule jedovatá?

Kdoule není jedovatá, ale pokud se konzumuje syrová, často způsobuje trávicí obtíže. Většinou bývají plody velmi tvrdé a trpké, tedy nic, do čeho byste si skutečně přáli se zakousnout.

Kdoule pro zdraví

Kdoule je bohatá na vitamín C, který se ale varem bohužel ztrácí. Kromě toho v ní najdeme vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo a zinek. Nechybí třísloviny a vláknina.

Díky zásobárně antioxidantů přispívá kdoule k ochraně před chronickými nemocemi. Vědecká testování naznačují, že extrakt z kdoule může chránit střevní tkáň před poškozením od zánětlivých onemocnění střev (ulcerativní kolitida). Vědci se také domnívají, že by kdoule mohla podporovat příznivý stav imunity a střevní mikroflóry.

Dříve se také kdoule využívala v lidovém léčitelství. Především proti bolestem v krku a kašli, ale i na zažívací komplikace.

Kdoule v kuchyni

Kdoule připomíná jablka (podobně také voní) a podobně se s nimi i zachází. Jak již bylo řečeno, abychom mohli kdouli konzumovat, je potřeba ji tepelně upravit. Nejdřív je ji ale potřeba dobře omýt a utřít, abychom odstranili chloupečky. Kdoule se nezbavuje slupky, co je třeba odstranit, je jádřinec. Kdoule je ideální na zavařování a protože obsahuje množství pektinu, je skvělá jako marmeláda. Na kg tohoto ovoce stačí ½ kg cukru. Pro zajímavější chuť je dobré nakrájenou kdouli zalít troškou citronové šťávy, přidáme vodu a vaříme, dokud nebude měkká. Přisypeme cukr a vše rozmixujeme. Nakonec dáme marmeládu do sklenic.
Z kdoule se dá také připravit kompot a na Balkánském poloostrově z tohoto ovoce připravují nápoj zvaný rakija.

Další využití kdoule

Kdoule se dříve využívala pro vůni v šatníku, která je příjemně sladká, ale měla odhánět moly. Kdouli můžete dát nejen k šatům, ale také ji nechat v místnosti, aby přinesla do bytu příjemnou atmosféru.

Rozkrájená kdoule také představuje poměrně hezkou dekoraci. Ostrým nožem ji pokrájejte na kolečka a usušte (při umělém sušení nastavte teplotu max. na 50 °C. Tato podoba kdoulí krásně vypadá mezi vánoční výzdobou. Vůně ovoci zůstává.

Jak se kdoule pěstuje

Kdouloň se dobře pěstuje ve vlhké hlinité půdě, která je odvodněná. V lehkých půdách nerostou tyto stromky dlouho a většinou nemají plody. Kdouloň nemá ráda vápenitou půdu. Plody se objevují v září až říjnu. Kdouloň nebývá náchylná na choroby.

Zdroj: Wikipedie, Healthline

Share Button

Čtěte také: