Zaujal vás náš seriál o exotickém ovoci? Zima je obdobím, kdy saháme po neobvyklých druzích a poznáváme nové ovoce. Mezi takové patří i ten dnešní výběr. Zjistěte, jak správně nakupovat, doma skladovat a konzumovat papayu, pysalis, pitahayu a kiwano.

Papaya

Kryštof Kolumbus nazval papayu „ovocem andělů“. Oválné nebo hruškovité sladké plody mohou být až 50 cm dlouhé. Většinou ale seženete ovoce do 20 cm a váhy 500 g. Kromě dužiny jsou jedlá i nahořklá semena. Papája patří mezi nejzdravější druhy ovoce.

Foto: Freepik, Racool_studio

Jak má vypadat zralá papája? Ideální jsou plody s červeno-oranžovou slupkou, mírně měkké na stisk. Nekupujte ale otlačené, případně zcela změklé plody. Když zakoupíte nažloutlé plody, nechte je pár dnů dozrát při pokojové teplotě. Když dáte ovoce do papírového sáčku společně s banánem, urychlíte zrání. Zralé plody skladujte v ledničce a spotřebujte je do dvou dnů, jinak nebudou chutnat výborně.

Když koupíte zelené plody, můžete je využít na vaření, ale nebudete mít k dispozici charakteristickou sladkou a šťavnatou chuť. Někdy se mohou objevit na slupce černé skvrny, což nemá vliv na chuť plodů.

Physalis

Physalis (mochyně peruánská) vypadá jako nezralá oranžová cherry rajčátka. Schovaná jsou v kalichu lístků, když lístky uschnou, je ovoce zralé. Plody mají osvěžující, sladkokyselou, kořeněnou a šťavnatou chuť. Trochu připomíná ananas.

Mochyni skladujte s neporušeným kalichem při nízké teplotě a v suchu. Takto může vydržet až 3 měsíce. Jestliže jsou plody příliš kyselé, nejspíš byly utrženy příliš brzy. Sice se dají dát do misky na slunce dozrát jako zelená rajčata, ale změní se pouze barva, k větší sladkosti to příliš nepomůže.

Lístkový kalich na plodech zanechejte až do konzumace. Otevřete jej a otočte „naruby“. Kuličky můžete konzumovat samostatně, ale výborně chutnají namočené v čokoládě. V této podobě krásně dozdobí dezerty. Physalis se hodí i k masu.

Foto: Freepik, azerbaijan_stockers

Pitahaya 

Exotickému ovoci pitahaya se také říká dragon fruit (dračí ovoce), protože jeho slupka připomíná kůži draka. Jedná se o plod kaktusů. Dobře rozeznatelný je právě pro svou výraznou kožnatou ostře růžovou slupku. Při výběru se vyhněte ovoci s tmavými skvrnami na slupce, otlučeným, oschlým kusům. Vadí i olámané a oschlé bodliny. Existuje více druhů. Červená pitahaya chuťově připomíná meloun a žlutá pitahaya zase chutná po angreštu nebo kiwi, je méně nakyslá.

Zralý plod poznáte tak, že pokud na slupku mírně zatlačíte a je trochu poddajná, bude ovoce nejspíše ideální na jídlo. Příliš měkká slupka vypovídá o přezrálém ovoci. Jestliže je ale tvrdá, nechte ji několik dní dozrát, než se pustíte do její konzumace. Skladujte v chladu a temnu.

Foto: Freepik, Image by 8photo on Freepik

Pod slupkou se ukrývá měkká bílá nebo narůžovělá sladká dužnina s malými černými semínky. Chutí je něco mezi melounem a kiwi. Pitahaya se jí po rozříznutí lžičkou. Dužinu je ale také možné vyloupnout a nakrájet na kousky. Předtím ale ovoce vychlaďte, je tak mnohem lahodnější. Barevná slupka je nejedlá.

Kiwano

Plody můžete znát třeba jako africkou trnitou okurku, melano, trnitý meloun, nebo dokonce jako ostnatou tykev. Ostny nejsou nebezpečné, ale jsou ostré, proto je třeba při zacházení opatrnost.
Správně zralé kiwano má jasně oranžovou slupku s tmavě oranžové ostny a není pomačkané. Je lepší, když nemá ani skvrny. Opatrně jej lehce zmáčkněte prstem, bude trochu poddajné. Tvrdé ovoce je nezralé. Můžete kiwano ale i tak koupit a počkat, až dozraje. Skladujte při pokojové teplotě. Zralé nevydrží dlouho. To co nejdříve spotřebujte.

Foto: Freepik, Racool_studio

Kiwano najdete mezi ovocem, ale jedná se o zeleninu. Uvnitř je totiž sladké. Chuť připomíná směs kiwi, okurky a banánu. Slupku rozřízněte, a lžičkou vydlabejte zrníčka se zelenou dužninou. Připomíná želé, semínka jsou jedlá a měkká. Kiwano se hodí ke sladkým i slaným pokrmům (grilované maso), do koláčů, dezertů (tvarohové řezy, cheesecaky).

Minule jste si mohli přečíst o ananasu, granátovém jablku, kaki a mangu.

Zdroj:
https://www.bezpecnostpotravin.cz
https://www.wikihow.cz
https://www.thespruceeats.com

Pošlete článek dál: