Grilování už dávno není jen o mase. Gril je skvělé místo pro přípravu rozmanitých pokrmů – od zeleniny přes sýry až po sladké dezerty. Pokud letos chceme grilovací sezónu posunout na vyšší úroveň, můžeme se naplno nechat pohltit nejrůznějšími druhy potravin, se kterými je tato úprava vynikající.

grilovani spiz
Fotka od Rita z Pixabay

Grilování masa a ryb

Maso. Stálice, která většinou na našich stolech během grilovací sezóny nechybí. Ať už máme rádi hovězí, vepřové nebo kuřecí, možnosti jsou téměř neomezené. Hovězí steaky jako ribeye, roštěná nebo flank steak jsou ideální na rychlé opékání při vysoké teplotě. Potřebují jen sůl, pepř a případně kousek bylinkového másla, které se na horkém mase krásně rozpustí. Podobně oblíbené jsou i burgery – zde se hodí mleté maso s vyšším podílem tuku, aby nebyly vysušené.

Vepřové maso, především krkovice nebo kotlety, je skvělé pro pomalejší grilování. Marináda z oleje, česneku, rozmarýnu a citronu zvýrazní chuť a pomůže maso zjemnit. Vepřová žebra jsou vhodná na kombinaci předvaření a následného dopečení na grilu s BBQ omáčkou.

Kuřecí maso, ať už prsa, stehna nebo křidélka, je univerzální a rychle hotové. Výborně chutná marinované v jogurtu s kari nebo v medovo-hořčičné směsi.

Na grilu se skvěle připravují i klobásy a párky, které stačí opékat dozlatova. Jsou vděčné a oblíbené u dětí i dospělých.

Milovníci ryb ocení lososa, pstruha nebo makrelu, které můžeme grilovat na grilovací podložce nebo v alobalu. Dochucení citronem, čerstvými bylinkami a olivovým olejem zvýrazní jejich přirozenou chuť. Mořské plody – jako krevety, kalamáry nebo mušle – můžeme připravit na špízu nebo v grilovací misce, ideálně s česnekem, limetkou a koriandrem.

Grilování sýrů

Sýry na grilu jsou překvapivě chutné a snadno připravitelné. Nejznámější grilovaný sýr je halloumi – má pevnou strukturu, neroztéká se a chutná výborně jen s trochou oleje a citronové šťávy. Další možností je hermelín nebo camembert, které lze grilovat v alobalu. Výborně se doplňují s medem, ořechy nebo brusinkami. Grilovaný sýr je skvělý jako předkrm i jako hlavní chod.

Zajímavou variantou je i feta, zapečená v alobalu s cherry rajčaty, olivami a oreganem – chutná jako středomořské slunce na talíři.

Grilování zeleniny

Grilovaná zelenina je nejen chutná, ale i zdravá. Skvěle doplňuje maso, nebo může být hlavním chodem pro vegetariány. Začněme klasikou – kukuřicí v klasách, kterou můžeme předvařit nebo grilovat ve vlhkých listech. Potřená bylinkovým máslem je opravdovou lahůdkou. Cukety, lilky, papriky a rajčata stačí nakrájet, potřít olivovým olejem a okořenit. Na grilu změknou a získají jemně kouřové aroma.

Dalšími zajímavými možnostmi jsou chřest, cibule a dokonce i česnek. Tyto druhy zeleniny se na grilu krásně karamelizují a získávají hlubokou chuť.


Náš tip: Výborné jsou i grilované ředkvičky


Grilování pečiva

Chléb, bagetky nebo pita chléb se na grilu změní v křupavé dobroty, obzvlášť když je potřeme česnekovým máslem nebo bylinkovým olejem. Hodí se k sýru, masu i zelenině. Tortilly nebo naan se dají krátce ohřát a použít na sendviče, wrapy nebo jako základ pro rychlou grilovací pizzu.

Grilování ovoce

Grilované ovoce je sladká tečka, kterou bychom během grilovací sezóny rozhodně měli zkusit. Ananas, broskve nebo mango stačí nakrájet na plátky a krátce opéct. Můžeme je pokapat medem nebo posypat skořicí. Výsledkem je karamelizovaná slast.

Banány můžeme rozkrojit, naplnit čokoládou a oříšky, zabalit do alobalu a nechat pár minut prohřát. Servírujeme s kopečkem vanilkové zmrzliny.

I meloun nebo jablka chutnají po grilování překvapivě dobře – jejich sladkost se krásně propojí s jemnou kouřovostí.

Grilování specialit a rostlinných alternativ

Na gril patří i rostlinné alternativy, které ocení vegetariáni i ti, kdo hledají odlehčenější varianty. Tofu je třeba dobře marinovat – třeba v sojové omáčce, zázvoru a česneku. Grilujeme ho na podložce, aby se nerozpadlo. Tempeh a seitan mají pevnější strukturu a dobře drží i přímo na roštu.

A pokud milujeme pizzu, můžeme si ji přichystat na grilu. Na předpečený korpus nebo silnou tortillu natřeme omáčku, přidáme oblíbené suroviny a necháme zapéct pod poklopem.

Zapomenout nesmíme ani na houby. Nejlepší jsou žampiony, můžeme si je vychutnat třeba jen nakrájené na tenké (zhruba 1,5mm) plátky. Větší žampiony můžeme plnit sýrem a bylinkami, nebo je použít jako alternativu burgerových placek. Výborné jsou třeba plněné žampiony.

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: