Stále ještě máme před sebou pár krásných dnů, kdy si budeme moci vychutnávat nádherné počasí a současně si ugrilovat něco dobrého. Dnes pro vás máme grilované papriky plněné balkánským sýrem. No řekněte, nevypadá recept už na první pohled naprosto šťavnatě? Máme pro vás i další tipy na grilování zeleniny.

Foto: Akademie kvality

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumovat denně 400 až 500 gramů zeleniny a ovoce, zatímco většinou si dáváme jen pouhou polovinu. V našich krajích se doporučuje třeba cuketa, paprika, brokolice, rajčata, jablka.

Grilovaná zelenina

Která zelenina se hodí na grilování? Na místa grilu, která jsou velmi horká můžete dát třeba cibuli, papriku, zbylá místa můžete obložit lilkem, cuketou, tykví, houbami. Naposledy můžete zkusit grilovat rajčata, doporučuje ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Aby se zelenina nelepila na gril, hodí se ji potřít rostlinným olejem (třeba řepkový olej nebo jiný s vysokým kouřovým bodem, jako třeba i olej lisovaný z jadérek hroznového vína nebo olivový olej po prvním lisování). Než se pustíte do grilování, zkontrolujte, jestli je gril dobře vyčištěný.

Která zelenina se na gril nehodí

Tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy upozorňuje, že nevhodná zelenina na gril kvůli vysokému množství vody je třeba celer, většina listové zeleniny, okurky, zatímco římský salát je na grilu naprosto dokonalý.

Grilované papriky plněné balkánským sýrem

Máte rádi lehkou večeři, nebo k pořádnému nášupu chcete něco „na zobnutí“? Naše papriky z grilu se vám budou hodit v obou případech. Grilované papriky voní zbytkem léta a jogurt s balkánským sýrem pokrmu dodávají svěží tečku. Abychom z paprik získali to nejlepší, zakápneme je olivovým olejem. Citronová šťáva zase dodá šmrnc.


Počet porcí:
4 porce, doba přípravy: 40 minut, náročnost: *

Ingredience:

4 červené papriky, 200 g balkánského sýra, 200 g bílého jogurtu, hladkolistá petržel, sůl, pepř, olivový olej, citron

Postup:

Papriky necháme na grilu opálit ze všech stran a zakryjeme je vlhkou utěrkou, aby se zapařily. Po deseti minutách je oloupeme, rozpůlíme a vyčistíme od semínek.

Balkánský sýr rozdrolíme a smícháme s jogurtem a nasekanou petrželkou. Ochutíme solí a pepřem.

Nakonec to celé přelijeme olejem a citronovou šťávou.

Tip: Věděli jste, že čím více má jogurt tuku, tím méně obsahuje bílkovin a také vápníku, protože tento minerál se váže právě na mléčnou bílkovinu?

Zdroj: Akademie kvality

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: