Ořechy jsou jedněmi z oblíbených potravin. Ořešák ale nabízí pro zdraví mnohem víc, než jen jádra. Ze stromu se dají využít listy i ořechové slupky. Co kdy sebrat a na co se dají jednotlivé části využít?

Ořešák královský (lat. Juglans regia) známe i jako ořešák vlašský. Plodí vlašské ořechy. Jinak se mu také říká lidově křapák. Původem pochází z Balkánského poloostrova.

Obsažené látky v ořešáku

Jako droga se využívají sušené i čerstvé listy, zelené slupky z plodu. Jsou cenné především na třísloviny, nechybí ani flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny, kyselina askorbová a zastoupen je i éterický olej. Slupky barví hlavně kvůli glykosidům juglon a hydrojuglon. Juglon se i v malé míře nachází v listech. Vypadá to, že na tuto látku bychom si měli dávat pozor. Podle některých zjištění to vypadá, že pokud se využívá pravidelně, může poškozovat buňky.

Využití ořešáku pro zdraví

V lidové medicíně se tyto drogy používají na čištění krve a jater. Uplatňují se i antibiotické a stahující účinky, což pomáhá třeba při hemoroidech. Mírně snižuje krevní tlak a pomáhá při snižování hladiny cukru v krvi. Přispívá také k očistě žaludku a střev, od hlenů a střevních parazitů. Sušené listy se využívají také na péči o pokožku, především na akné a různé vyrážky, ekzémy, lupénku. Pomáhá proti pocení chodidel. Silný výluh z listí se v lidové medicíně využívá jako tradiční prostředek proti vším. Ostatně čerstvé listy právě nemá v lásce nejrůznější hmyz.

Slupka (oplodí) z ořechu se pak využívá jako přírodní barvivo.

Zelené ořechy jsou zásobárnou vitamínu C a posilují imunitu a detoxikují organismus. Kromě toho jsou stimulantem proti depresi.

Z nezralých ořechů se také připravuje oblíbený likér ořechovka, který podporuje trávení.

Zpracování listů z ořešáku

Listy se nejen suší, ale využívají se i za čerstvého stavu. Připravuje se z nich ořešákové víno, likér.
Jako kloktadlo se využívá 200 ml vařící vody, kterou se přelije lžíce nasekaných listů. Luhuje se 15 minut. V této podobě se připravuje na afty, záněty dásní a krku.

Pěstování ořešáku

Ořešák je cenný pro kvalitní dřevo. Strom potřebuje slunné stanoviště a je potřeba počítat s tím, že vytvoří bohatou korunu. Pro dobrý růst potřebuje spíše sušší lehčí půdu. Dožívá se přes sto let a plodí zhruba po desátém roce od doby vysazení. Mívá bohatou úrodu. Vybírat se dá z řady odrůd.

Co se kdy sbírá

Zelené ořechy se sbírají v polovině června. Mají se dát snadno propíchnout špendlíkem. V průběhu celého června se můžete vydat na čerstvé listy. Zelené ořechové slupky se dají sklidit krátce před dozráním ořechů, jen je dát pozor, aby nebyly načernalé. Vhodná doba je v srpnu, případně začátkem září. Samotné plody jsou pak možné sebrat během září.

Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/O%C5%99e%C5%A1%C3%A1k_kr%C3%A1lovsk%C3%BD
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010

Share Button

Čtěte také: