Jednou z jarních potravin je i chřest. Jeho sezóna trvá většinou zhruba od poloviny dubna do poloviny června. Je považován nejen za superpotravinu, ale také velkou delikatesu.

Chřest bývá obávanou potravinou, ale když se do jeho konzumace pustíte, budete si moci vychutnat jeho jemnou a lahodnou chuť. Kromě toho se jedná o výživově cennou potravinu.

Chřest pro zdraví

Vedle vysokého obsahu vitamínů skupiny B, má vysoký podíl vitamínu C a E, vápníku, draslíku
kyseliny listové, draslíku, rutinu, selenu a vitamínu K.
Významný antioxidant pomáhá v boji proti volným radikálům, tedy také proti rakovině.

Diabetikům chřest pomáhá při nastavení správné hladiny krevního cukru. Tuto zeleninu ocení i lidé s revmatickými problémy. Pomůže také při jarní detoxikaci organismu a snižování váhy.

Vyhýbat by se mu ale měli nemocní se dnou, protože má vyšší obsah kyseliny močové. Přírodní diuretikum posiluje funkci ledvin a reguluje krevní tlak. Pomáhá vyplavit přebytečnou tekutinu a sůl z organismu a napomáhá tak prevenci infekcí močových cest. Chřest prospívá i při nadýmání. Díky vláknině pečuje o správnou funkci trávení a prebiotika mohou snižovat i nadýmání.

Vitamín K se doplňuje s vitamínem D, je důležitý pro prevenci osteoporózy.
Zelenina s protizánětlivými účinky prospívá trávení, srdci, kostem, ale i buňkám.

Pro kombinaci vitamínu B6, E a kyseliny listové je chřest také považován za afrodiziakum.

Zelený nebo bílý chřest

Zelený chřest obsahuje vysoký podíl kyseliny listové, tak působí preventivně proti cévním chorobám a pomáhá při krvetvorbě. Protože se výhonky nezakrývají, vytvářejí zelené rostlinné barvivo – chlorofyl. Sklízejí se ostrým nožem nad povrchem země. Bývá dražší než ten bílý, ale vypěstuje se ho mnohem méně, také kvůli snadnějšímu poškození kvůli přízemním mrazíkům.

Bílý chřest zase obsahuje kyselinu asparagovou, díky které jsou z těla účinně vylučovány toxiny. Podporuje činnost jater a ledvin.
Bílý chřest se pěstuje pod plachtami a sklízí speciálními noži těsně nad zemí. Pokud se špička chřestu ulomí, jedná se o obzvlášť velkou delikatesu, proto se jí nevyhýbejte.
Na trhu se ještě můžete výjimečně setkat s fialovým chřestem.

Jak poznat kvalitní chřest

Z chřestu se sklízejí mladé stonky, kterým se říká pazochy (prýty). Ideálně by měl být chřest co nejčerstvější, pokud možno sklizený ten den. Pak příjemně voní, má pevné a sevřené hlavičky, lesklý povrch. Když o sebe chřest poklepete, ozývá se dutý zvuk a při tření hlasitě vržou. Bílý čerstvý chřest se při ohýbání láme. Speciálně u bílého chřestu vybírejte silnější výhonky, při důkladném škrabání, které je rozhodně potřeba, zjistíte, že vám ještě dostatek chřestu zbylo.

Jak oloupat chřest

Čerstvý a mladý zelený chřest se nemusí loupat. Jen omýt a odlomit dřevnaté konce. Jde to snadno, protože se ulomí právě v místě, kde končí dřevnatá část a začíná měkká část.
Jak tedy připravit bílý chřest? Než se chřest zpracuje, je třeba ho očistit a odříznout. Spodní část výhonku by se měla odlomit nebo odříznout. Odříznutá část, která zůstává, má vypadat svěže a šťavnatě. Odříznutý zbytek míří pryč. Ze zbývající části dobře oškrábejte spodní dvě třetiny. Neškrabe se špička a zhruba jeden až dva centimetry těsně pod ní. Právě tahle část je ta nejchutnější. Je velmi jemná a křehká.

Jak chřest skladovat

Koupený chřest je vhodné oblanšírovat. Po oškrabání dejte chřest do vroucí osolené vody a maximálně dvě minuty povařte. Voda může být ochucena máslem a bílým vínem. V ideálním případě by špičky měly koukat z vody. Pak zprudka ochlaďte. Pak ho osušte, a dobře uložte. V této podobě nehořkne a vydrží v lednici i týden. Snadno ho pak využijete. Dá se třeba jen ohřát, polít máslem a posypat opraženou strouhankou, ale také třeba zapéci nebo z něj připravit krémovou polévku.

Zbytky z chřestu

Zbytky nemusíte vyhazovat, ale připravit si z nich polévky. Vezměte zbytek vody, ve které se blanšíroval chřest a slupky a odřezky krátce povařte. A hned máte dobrý základ pro chřestovou polévku.

Patří chřest mezi vaše oblíbené potraviny nebo se na premiéru teprve chystáte? Podělte se v diskuzi pod článkem.

Share Button

Čtěte také: