Sezóna je medvědího česneku je v plném proudu, takže pokud ho ještě nemáte doma, je čas vyrazit do lesa pro zdravou úrodu.

Medvědí česnek je velmi stará léčivá rostlina, kterou velmi dobře znali naši předkové. Využívali ji především po kruté zimě jako první rostlinku především na pročištění těla. V posledních letech se opět právem začíná vracet do našich kuchyní.

medvědí_česnek_2Tato trvalka je v našich končinách poměrně rozšířená a s prvními záblesky jara o sobě naplno dává vědět. Najít ji můžete hlavně ve vlhkých listnatých lesích, obzvláště tam, kde je vyšší hladina podzemní vody. Protože miluje stín, poohlédněte se pod stromy, případně keře. Dávejte pozor, abyste si v přírodě medvědí česnek nespletli s podobně vypadající konvalinkou, protože ta je jedovatá. Bezpečně rostlinu poznáte podle typické vůně.

Medvědí česnek vyrůstá z cibulky brzy zjara a vytváří trsy. Později se objevují bílé květy a po odkvetení se rostlina zase zatahuje do cibulky. Jméno dostala po česneku, protože její vůně je nezaměnitelná. Chutná podobně jako česnek kuchyňský, ale přitom nezanechává v ústech nepříjemný odér. Je jemná a zároveň pikantní, mírně štiplavá.

Bez problémů si můžete doma na zahradě vybrat místo pod listnatým stromem a tento přírodní poklad pěstovat. Nevyžaduje žádnou další péči.

Pro léčebné účinky si nasbírejte listy před rozkvětem a zásobte se jimi na zbytek roku. Rostlinka se objevuje do začátku června. Pozor, rostlinku nesušte, nebyla by účinná. Lepší je ji hned zpracovat. Zamrazte ji nebo připravte třeba jako pesto, případně si můžete vyrobit i tinkturu.

Vitamínová bomba

Planá rostlina je plná vitamínů (A, B1, B2), minerálních látek (hořčík, vápník, měď, mangan, molybden, železo, zinek) a silic. Medvědí česnek je obrovskou zásobárnou vitamínu C, flavonoidy zase pomohou díky svými antibakteriálními a antivirovými účinky, pomáhají bojovat proti nemocem srdce a podporují kardiovaskulární činnost. Šikovný likvidátor plísní a bakterií v organismu zároveň díky antioxidantům brání tělo proti civilizačním chorobám. Rostlina pročišťuje organismus a zpomaluje záněty. Pozitivně také působí na snížení krevního tlaku nebo hladiny cholesterolu. Medvědí česnek je také močopudný a mírně projímavý.

Tinktura z medvědího česneku

Najemno nakrájené listy naplníme volně až po hrdlo lahve, zalijeme 38-40% vodkou, slivovicí nebo například domácí pálenkou a postavíme na 14 dní na slunečné místo. Poté slijeme, uzavřeme a uložíme do temna. Při nachlazení nebo problémech s trávením nakapejte do vody denně 10-15 kapek.

Použití v kuchyni

Ve způsobech obohacení jídelníčku není hranic. Používat můžete listy všude tam, kam byste dali česnek. Přidejte ho do polévek, salátů, těstovin, na dochucení pomazánek, sýrů, tvarohu, podobně jako špenát na palačinky a do jídel s mletým masem nebo si třeba můžete vyrobit i pesto. Mějte na paměti, že vařením nebo pečením ztrácí svou zajímavou chuť a také vitamíny. Pokud možno přidávejte do teplých jídel tedy až na závěr.

Pesto z medvědího česneku

svazek medvědího česneku
hrst vlašských, kešu nebo piniových oříšků
3-4 lžíce olivového oleje
30 g parmezánu
sůl
Dobře umytý medvědí česnek rozmixujte s oříšky a postupně přidávejte olej. Vsypejte jemně nastrouhaný parmezán a dosolte podle chuti. Pokud možno skladujte v lednici. Skvěle chutná na topinkách, čerstvém pečivu nebo třeba v těstovinách. Použít ho můžete třeba jako základ pod maso.

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

Smíchejte 250 g lučiny nebo tvarohu, 50 g másla, několik snítek medvědího česneku, špetku mleté papriky, špetku soli a dochuťte pepřem.

 

 

Share Button