Svět v poklusu nás pomalu navrací k přírodě, a tak stále roste zájem o bylinky a lidové léčitelství. Eva Francová je autorkou tří Kuchařek ve Svatojánu a letos na podzim k těmto bestsellerům přidala knihu Rok ve Svatojánu (Motto), která nabízí poutavé vyprávění o síle přírody, rituálech a dobrém jídle.

Rok ve Svatojánu je plný povídání o koloběhu celého roku tak, jak nám ho příroda nabízí. Je plný nostalgického vyprávění o čtyřech jednotlivých obdobích, včetně jejich hlavních událostí. U podzimu se třeba dozvíte, že:

„Z přírodních božstev se znovu objevuje Zelený muž, který se tak, jak postupuje rok, z veselého a lehkomyslného mladíka mění v divokého, nebezpečného a hladového Pána lesa. …. Bylinou podzimní rovnodennosti je růže, symbol obnovujícího se života.”

Každé období také provázejí zajímavé citace, které většinou krásnými slovy dokládají krásu a majestátnost přírody.

Každá část představuje typické zástupce z rostlinné říše v určitém období. Informace o několika vybraných představitelích obsahují nejen čtivý úvod o rostlině, ale i konkrétní vlastnosti, jak může člověku prospět a v jaké podobě. Nechybí ani řada doporučení. V závěru každé části mají své místo recepty. Recepty se výběrem surovin vztahují k příslušnému ročnímu období a nebývají příliš komplikované.

Kouzlo tradic

Eva Francová se zajímá o tradiční využití rostlin a přizpůsobuje dávná doporučení moderní době. Vše pak působí velmi harmonizujícím dojmem. Ostatně kniha je sice rozdělena na čtyři roční období, autorka ale považuje přirozenější osm období (podzimek (předjaří), jaro, podletí, léto, poletí, podzimek, předzima a zima), jak to platilo až zhruba do konce 19. století, přičemž každé začínalo v den nějakého křesťanského svátku.

Rok ve Svatojánu Šípek - ukázka z knihy
Rok ve Svatojánu Šípek – ukázka z knihy

Jak jsem již psala, Eva Francová je autorkou tří knih Kuchařka ze Svatojánu. Vše ale začalo nevinně, když autorka vystavovala fotografie na blogu, které později doplnila recepty, třeba i s nějakou tou zajímavou radou. Blog Kuchařka ze Svatojánu zrodil v autorčině podkrkonošské kuchyni. Brzy se stal úspěšným a kniha pak zněla jako přirozený důsledek. Ke Kuchařce ze Svatojánu přibyly další dva díly, a protože Eva Francová je i výtvarnice, tak se jako báječný nápad staly Svatojánské taroty. Novinka Rok ve Svatojánu pak dosavadní tvorbu autorky hezky doplňuje a samozřejmě v ní nechybí ani kromě vlastních fotografií také typické krásné kresby.

Stálý společník pro každý den

Po přečtení knížky budete mít pocit, že vše okolo nás je velmi přirozené a báječně do sebe zapadá. Začnete se více dívat kolem sebe a využívat dary tak, jak je příroda nabízí. A věřte mi, ze stolku vám tenhle titul nezmizí. Budete z něj čerpat spoustu nápadů a rad. Stále po něm totiž budete sahat podle toho, jak rok bude ukrajovat své části.

Ukázka z knihy

Jablečný koláč s ořechy

Výjimečně chutný jablečný koláč, doporučuji.
Oloupeme 3 jablka a nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje, přidáme jablka, 2 lžíce sušené třtinové šťávy, lžičku skořice, 100 g vlašských ořechů a 100 g hrozinek.
Do 150 ml sójového mléka vmícháme lžíci jablečného octa, mléko se srazí a zhoustne. V míse smícháme 100 g jemných mletých ovesných vloček, 100 g hladké bílé mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, lžičku kypřícího prášku, špetku soli a lžičku mleté vanilky. Nalijeme sójové mléko, promícháme a rozetřeme do vymaštěné koláčové formy (průměr 20 cm). Povrch poklademe dušenými jablky a uhladíme. Pečeme při 180 stupních půl hodiny.
3 jablka
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce sušené třtinové šťávy
1 lžička skořice
100 g vlašských ořechů
100 g hrozinek
150 ml sójového mléka
1lžíce jablečného octa
100 g jemných ovesných vloček
100 g hladké bílé mouky
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
1 lžička mleté vanilky

Autorka připravuje knihu Sladkosti ze Svatojánu.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: