Ostropestřec mariánský patří mezi rostliny, které se dají zužitkovat celé. Bylina se využívá v tradičním léčitelství přes dva tisíce let.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)je původem ze Středozemí a Asie. Může se jednat o jednoletou, případně dvouletou bylinku. Rostlinu můžete znát pod názvem bodlák, mariánský bodlák, bodlák Marie, bodlák pestrý, ostropes, Kristova koruna, hadí mléko, ale také třeba divoký artyčok. Ostropestřec je typický bodlinatými listy s bílými žilkami a pichlavými květy. Objevuje se hlavně na rumištích, krajích cest, pěstuje se jako okrasná rostlina.

Nutriční hodnoty

Ostropestřec je významný obsahem silymarinu, což je směs tří složek – flavonolignanů, které vynikají antioxidačními a protizánětlivými schopnostmi. Nacházejí se v plodech (lidově jim říkáme semena), které ukrývají další cenné látky jako flavonoidy (kvercetin), aminy, bílkoviny a mastné oleje – hlavně kyselina linolová a steroly (betasitosterol a další).

Ostropestřec pro zdraví

Právě působení silymarinu může být důvodem vlivu na nemoci jater (hlavně alkoholového původu). Kromě toho může prospívat poklesem krevní hladiny. Hovoří se také o podpoře organismu při ozařování a chemoterapii.
V tradiční čínské medicíně se využívá pro antioxidační vliv a regeneraci jater.
Podle tradiční medicíny se kromě vlivu na játra (podpora při chronických zánětech) využívá ke snižování hladiny cholesterolu, na podporu průtoku moči, pomáhá s likvidací močových kamenů.

Ostropestřec posiluje organismus. Již dlouho se v lidovém léčitelství plody využívají na uvolňování křečí a podpoře vylučování žluči. Ostropestřec příznivě působí na nemoci kardiovaskulárního systému. Uvádí se také prospěšný vliv na závratě a migrény, využívá se i při cestovních nevolnostech, ale také s ním můžete mírnit alergie – od kožní kopřivky, až po sennou rýmu. Vyzkoušet můžete i vliv na astma.

Ostropestřec lze zakoupit v podobě tablet nebo kapslí. Dají se brát i dlouhodobě (až rok), ideálně po jídle. Během doby užívání není vhodné pít alkohol.

Sběr

Plody (nažky – semena) se sbírají před dozráním. Zdravé a tmavě zbarvené listy ostropestřce se mají sbírat před rozkvětem. Na sběr je vhodné si vzít rukavice. Semena je dobré před využitím rozdrtit.

Měli byste vědět

Užívání ostropeřce při zdravotních komplikacích je vhodné konzultovat s lékařem. Také je důležité hlídat, jestli nekonzumujete více přípravků, ve kterých je silymarin, aby se nehromadil v těle. Nedoporučuje se podávat dětem mladším pěti let a také není vhodné pro těhotné a kojící ženy. Také je důležité hlídat případnou alergickou reakci.

Ostropestřec v kuchyni

Připravit si můžete nejen vařené listy, kořeny se dají konzumovat syrové, ale i předvařené a opražené.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostropest%C5%99ec_mari%C3%A1nsk%C3%BD
Léčivé byliny, Ottovo nakladatelství, 2010
Gill Daviesová. Byliny, Euromedia – Esence, 2016

Share Button

Čtěte také: