Jetel patří mezi plevel, který téměř nevnímáte. Možná si ještě vzpomeneme na dětství, kde jsme vycucávali z květů sladkou šťávičku. Jetel ale má smysl si dát i v pozdějším věku.

Jetel luční (Trafolium pratense) nebo také červený jetel je velmi obyčejná rostlina, která dá v některých případech využít jako léčivá. Jedná se o vytrvalou rostlinu z čeledi bobovitých. Objevuje se na loukách a krajích cest.

Foto: Pixabay

Nutriční využití jetele

Z vitamínů v jeteli najdeme vitamín A, vitamíny skupiny B, z minerálních látek je to pak mangan, selen, železo, hořčík. Dále obsahuje alkaloidy, aminokyseliny, isoflavony, éterický olej.

Jetel pro zdraví

Pro zdraví se využívá většinou květ, je možné sáhnout i po čerstvé nadzemní části. V lidovém léčitelství se jetel podává na různé příznaky nachlazení. Pomáhá při kašli, rýmě.

Díky isoflavonům, které mají estrogenní vliv a působí tedy jako fytohormony nejen na nepravidelný menstruační cyklus, ale i při gynekologických zánětech gynekologické. Kromě toho jetel také pomáhá ženám v jejich náročném období – při menopauze – při návalech horka, nespavosti a pocitech nevolnosti. Takto působí také jetel plazivý, bílý příbuzný jetele lučního.

Jetel také bývá doporučován při trávicích problémech.

Významný léčitel, Anthony William, doporučuje květy a listy využívat s ohledem na jejich močopudný vliv – na podporu slinivky a jater. Kromě toho hovoří o jejich energetizujících účincích – dodá dílu při únavě, vyčerpanosti a také o schopnosti odstraňovat těžké kovy a pesticidy.

Květ jetele také pečuje o kůži. Pomáhá proti akné, exémům a dalším potížím pokožky.

Čaje se mohou užívat i po delší dobu. Kromě čaje se z jetele připravují i tinktury a sirupy.

Měli byste vědět

Některé zdroje uvádí, že by se jetel neměl konzumovat při rakovině prsu. Případně se předem poradit s lékařem.

Jetel v kuchyni

Jetel patří mezi jedlé květy. Ozdobí slané i sladké saláty, může jimi ozvláštnit i dezerty. Listy se dají spolu s dalšími zelenými listy přidat do smoothie, případně do zeleninového salátu.

Zdroj:
Anthony William, Léčivá síla ovoce a zeleniny, Metafora, 2017
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010

Magdaléna Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky 2, Grada, 2019
Wikipedia

Share Button