ziva-kuchyne-snadno-rychlePokud jste o syrové stravě ještě neslyšeli, prostřednictvím knihy Živá kuchyně – snadno a rychle o ní získáte velmi přesnou představu a dost možná se rozhodnete více či méně zařadit tuto stravu do jídelníčku.

Kuchařku začátkem roku 2015 vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

Živá strava, raw nebo vitariánství znamenají to samé, totiž úpravu potravin rostlinného původu maximálně na 42 °C. Nevaří se, jen zahřívají, mrazí nebo nechávají zkvasit. Těmito úpravami strava neztrácí vitamíny, minerály ani enzymy.

Kuchařka je dobře rozdělená. Nejprve si můžete přečíst o principech této speciální stravy, o jejích přínosech pro organismus. V kapitole Jak si vybudovat skvělé zdraví po zbytek života se dozvíte, jak zbavit tělo toxinů nebo o džusovém či koktejlovém půstu. Judita Wignall se zabývá příčinami zvýšené chuti k jídlu, 10 snadných a rychlých tipů pro vitariánský životní styl vás provede zajímavými doporučeními. Diabetici a ti, kteří chtějí omezit cukry naleznou také vlastní kapitolu.

ziva-kuchyne-snadno-rychle-tipy
Knihu provází celá řada tipů a zajímavých informací nejen k syrové stravě.

Důležitou kapitolou jsou i rady při nakupování. Výrobky by měly hlavně být BIO, od místních zemědělců a sezónní. Aby vám doma nechyběla žádná základní surovina tohoto druhu stravování, připravila autorka knihy přehled surovin a vybavení kuchyně, které je spojeno s přípravou.

Od Judity Wignall jste si již mohli přečíst knihu Živá kuchyně, cesta ke zdraví. Autorka pracuje jako šéfkuchařka a výživová poradkyně v kulinářském institutu Living Light.
Sama Judita Wignall říká, že od poslední knihy získala více zkušeností, díky nimž může být novinka kvalitněji zpracovaná. Vhodná je nejen pro začátečníky, ale díky spoustě inspirací by měla potěšit i zkušené vitariány.

Recepty novinkové kuchařky obsahují také rady šéfkuchaře, nutriční poznámky nebo informace k netradičním surovinám, včetně poznámek, jestli se bez nich recept obejde. Možná vám zpočátku přijde vitariánská kuchyně komplikovaná, při bližším prozkoumání přijdete na to, že není ani složitá ani příliš pracná. Navíc ze surovin, které je u nás možno sehnat. Právě na jednoduchosti je kniha založena.

ziva-kuchyne-snadno-rychle-ukazka
Barevnost, svěžest a šťavnatost charakterizuje živou stravu

Provede vás recepty od snídaně, přes svačinky, polévky a hlavní chody, až po dezerty, nápoje, koktejly a dochucovadla. Recepty jsou vhodné pro celiaky (bezlepkové recepty) a velmi málo sladké, takže je využijí i diabetici.

Můžete vyzkoušet salát z kořenové zeleniny plný minerálů a antioxidantů, pikantní volbou je citronovo-česneková brokolicová mísa. Z polévek se na jaře bude hodit květáková kari polévka, plný cenných látek je třeba i červený paprikový hummus. Velmi lákavé jsou i thajské zeleninové nudle nebo pikantní zeleninové chilli.

Kniha je velmi zdařilá, co se týká grafického zpracování. Vyfotografovaná jídla jsou velmi atraktivně připravena. Vitariánská kuchyně patří mezi ty, které možná ne každého nadchnou, přece jen bez masa a teplé stravy se ne všichni obejdou. Jako zajímavé zpestření jídelníčku určitě inspiruje, stejně jako kniha, která sama o sobě je ve výtečném provedení.

Nakladatel: Synergie, originál: Raw and Simple, 2013; překlad: Petra Slabá, paperback, 176 stran, 398 Kč

Share Button

Čtěte také: