Vanilku máme spojené hlavně s kouzelným předvánočním a vánočním obdobím. Který vanilkový lusk je kvalitní a jak vyrobit vanilkový extrakt?

Původ koření

Vanilka je koření, které pochází z fermentovaného vanilkového lusku, což je tobolka z některého druhu vanilkovníku. Popínavá orchidej má svůj původ v Mexiku. Je zajímavé, že rostlinu mohou opylovat pouze včely rodu Melipona, které žijí právě v Mexiku. Na opylování se občas podílejí i určité druhy kolibříků. Umělé opylování se podařilo v 19. století, a tak už jejímu dalšímu pěstování v různých částech světa nic nebránilo. Každopádně se ale jedná o velmi náročný proces, protože vanilkovník kvete jen jeden den a opylování se provádí ručně. Tobolky se sklízí zelené a v té době ani jako vanilka nevoní. Provádí se určitá fermentace, která dodá vanilkovému lusku tu pravou vůni. Většinou si ji spoujujeme s vanilkou Bourbon.

Foto: Pixabay

Jak využít vanilkový lusk

Z vanilkového lusku se využívají hlavně malá černá zrníčka, která se nacházejí uvnitř. Tobolku tedy podélně rozřízneme a tupým nožem shrneme z obou vnitřních stran malý černý poklad.

Původcem aromatické a nasládlé vůně vanilky fenolický aldehyd vanilin. Od poloviny minulého století se v naší zemi využívala náhražka – derivát etylvanilin.

Vyschlá vanilka

Mysleli jste si, že vyschlou vanilku už nemůžete použít? Pokud ji ale krátce dáte do teplé vody, tobolka opět změkne.

Dnes se vanilka pěstuje v řadě zemí. Známá je ta z Madagaskaru, Srí Lanky, Réunionu. Mezi největší pěstitele patří Indonésie a právě Madagaskar, který je považován za velmi kvalitní zdroj vanilky.

Vanilka v kuchyni

Vanilka má v kuchyni velmi bohaté využití. Většinou ji přidáváme do sladkých jídel – moučníků, cukroví, ale také třeba i do nápojů. Jako koření se dobře hodí ke hřebíčku a skořici, ale hodí se k ní třeba i kardamom nebo pikantní chilli.

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt si můžete snadno vyrobit doma (mimochodem také zajímavý dárek) a vydrží hodně dlouho. Jeho cena je sice vyšší, ale ta silná vůně se vyplatí. Když už budete vyrábět vlastní extrakt, má smysl se i zaměřit na původ lusku, protože ty levné mohou obsahovat plísně, nebo případně různé mikroorganismy, pesticidy. Kvalitní vanilkový lusk má certifikaci.

Ale pozor, na výrobu je třeba si rezervovat přinejmenším měsíc, aby byl extrakt co nejvoňavější.

Na výrobu zhruba 250 ml potřebujete asi 3-5 ks vanilkového lusku. Jako alkohol se dá použít čistá vodka, speciálně pro její chuť, která je bez příměsi. Zajímavé jsou ale i varianty s rumem, bourbonem nebo třeba brandy. Alkohol by měl být zhruba 40%.

Vanilkový cukr

Vanilkový cukr v běžně dostupných obchodech většinou vůbec neodpovídá té pravé podobě vanilkového cukru. Přitom si ho můžete snadno vyrobit doma. Potřebovat k tomu budete kvalitní mletou vanilku, případně můžete využít vanilkový lusk, který podélně rozříznete, vyškrabete černá zrníčka a vše promícháte s cukrem. Necháte alespoň týden rozležet v dobře uzavřené nádobě.

Vanilka v aromaterapii

Vanilka působí jako afrodisiakum a pro povzbuzení. Zároveň má ale i zklidňující účinky na nervovou soustavu. Ideální je tedy využít při stresu.

Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vanilla
Gill Daviesová, Koření, Euromedia/Esence, 2017

Share Button

Čtěte také: