Nestíháte pečení a chcete si cukroví koupit? Pak byste měli pořádně zvážit, kde to bude. DTest posuzoval kvalitu lineckého cukroví z obchodních řetězců a nestačil se divit. Toto křehké polomáčené cukroví totiž obsahuje spoustu věcí, máslo ani čokoláda to ale nejsou. Pro jistotu máme pro vás i pojistku.

Foto: pixabay.com

Pod pojmem linecké rohlíčky se rozumí dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě. „Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na ‚máslové banánky‘ či ‚povidláčky‘, které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Není náplň jako náplň

Doma nespíše použijete na linecké cukroví vlastní džem, případně jednodruhový, pokud možno rybízový. Výrobci ale většinou volí nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Žádné cukroví ale neobsahovalo čokoládu. „Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru,“ vysvětluje Hoffmannová.
Místo voňavé citronové kůry zase velkovýrobci k používají polotovar zvaný „citropasta“. Ten se skládá z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.

Po máslu téměř ani památka

Ani s máslem není situace obzvlášť příznivá. „Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo,“ podotýká Hoffmannová.

Jestliže chcete nakoupit cukroví, tak zvažte, kde to bude. Linecké rohlíčky z obchodních řetězců obsahují vše možné kromě kvalitních surovin. Hana Hoffmannová říká: „Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe.

Zkuste se tedy spíše ještě podívat, jestli nemají volnou kapacitu ještě drobní cukráři nebo svolejte rodinné pečení a pusťte se do tohoto cukroví.

Linecké cukroví

420 g hladké mouky, 280 g másla, 140 g cukru moučka, ideálně provoněný vanilkou nebo přidejte sáček vanilkového cukru, 4 žloutky, citronová kúra z chemicky neošetřeného citronu, rybízovou marmeládu na potření, moučkový cukr na posypání.

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit. Pak k němu přisypte mouku, cukr, vejce a nastrouhejte citronovou kúru. Těsto dobře propracujte a dejte na 3 hodiny odpočinout do ledničky. Troubu si nastavte na 180 °C a připravte plechy s pečícím papírem. Z těsta na pomoučeném vále vyválejte placku o výšce asi 2-3 mm a na jeden plech vykrájejte těsto vykrajovátky bez otvoru a na jeden plech naskládejte tvary s otvorem. Pečte několik minut (zhruba 7-8), kontrolujte, aby se tvary nepřipálily. Když začnou okraje zlátnout, pryč s nimi z trouby. Cukroví sundejte z plechu na talíř a horní část tvarů s otvorem posypte moučkovým cukrem. Když bude cukroví dokonale vychladlé, slepujte ho džemem.

 

 

Share Button

Čtěte také: