Meduňka lékařská je bylinka, která si v posledních letech znovu nachází cestu do našich zahrad, truhlíků i kuchyní. Její zelené lístky ukrývají svěží citronovou vůni, která dokáže příjemně oživit jak sladké, tak i slané pokrmy. Zatímco v lidovém léčitelství je meduňka známá hlavně pro své zklidňující účinky na nervovou soustavu a podporu spánku, v kuchyni bývá často opomíjená. A přitom nabízí nespočet možností – od ochucování limonád a dezertů až po bylinková másla, saláty nebo domácí sirupy.

Jednou z jejích největších výhod je snadná dostupnost. Meduňka roste velmi dobře i v květináči na parapetu, můžete ji dát na balkon, terasu, a pokud ji jednou vysadíte na zahradu, často se sama rozrůstá dál. Díky tomu můžete mít její svěží lístky doslova po ruce téměř po celý rok – čerstvé v létě, sušené v zimě.

Meduňka v salátech – svěží bylinka pro letní variace

Meduňka dokáže příjemně zjemnit a osvěžit nejen ovocné, ale i zeleninové saláty. Její nasládlá citronová chuť se výborně kombinuje s lehkými ingrediencemi.

Jak na to:

  • Ovocné saláty: Nakrájíme sezónní ovoce (jahody, broskve, meloun, mango) a přidáme k němu nasekanou meduňku. Zakápneme citronem nebo limetkou a osladíme kapkou medu.
  • Zeleninové saláty: Meduňka výborně ladí s rukolou, špenátem nebo polníčkem. Zkusit můžeme zajímavou kombinaci s kozím sýrem, okurkou a ořechy.
  • Dresinky: Jemně nasekanou meduňku přimícháme do domácí zálivky z olivového oleje, citronové šťávy a medu.

Tip: Meduňku přidáváme až těsně před podáváním, aby nezvadla a neztratila chuť.

Meduňka v nápojích – přírodní osvěžení

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak meduňku využít, je její použití v nápojích. Její svěží aroma krásně ladí s citronem, limetkou, mátou nebo okurkou.

Inspirace:

  • Bylinková limonáda: Do džbánu s vodou vložíme několik lístků meduňky, kolečka citronu, pár lístků máty a kostky ledu. Můžeme přidat i trochu medu.
  • Ledový čaj: Uvaříme meduňkový čaj (připravíme ho tak, že zalijeme 1-2 čajové lžičky sušené meduňky 1 hrnkem horké vody (cca 80-90 °C), louhujeme asi 7-10 minut) a necháme ho vychladnout. Přidáme citron, med a led – získáme výbornou přírodní alternativu kupovaných nápojů.
  • Ozdoba do koktejlů: Čerstvé lístky krásně vypadají i chutnají jako dekorace do koktejlů, například do mojita nebo ginu s tonikem.
  • Meduňka v ledu: Vodu a lístky meduňky dáme do tvořítek na led a necháme je zmrazit – budeme mít originální ledové kostky do limonád i sektu.

Meduňka v dezertech – jemná chuť, která osvěží

Meduňka je výborným doplňkem sladkých pokrmů. Díky svému aroma krásně osvěží a dodá dezertům jemný bylinný nádech.

Jak ji použit:

  • Zdobení: Čerstvé lístky vypadají skvěle na dortu, zmrzlině nebo panna cottě.
  • Meduňkový sirup: Svařte vodu s cukrem a větší hrstí lístků. Sirup přecedíme, necháme vystydnout a skladujeme v lednici. Hodí se na palačinky, do jogurtu i na polití moučníků.
  • V těstě: Nasekanou meduňku můžeme přidat do těsta na muffiny, bábovky nebo koláče s ovocem – zejména s lesními plody, jablky nebo meruňkami.
  • Bylinkový cukr: Nasekané lístky rozemeleme s cukrem a necháme proschnout. Uchováme tak vůni bylinky a získáme originální ingredienci do pečení i čajování.

Ve slané kuchyni

I když máme meduňku obvykle spojenou se sladkostmi, v malém množství se skvěle hodí i do slaných jídel. Její jemnost ale nesmí přehlušit výrazné ingredience. Když ji využijeme s citem, obohatí pokrm o rafinovanou chuť.

Inspirace:

  • Bylinkové máslo: Měkké máslo smícháme s nasekanou meduňkou, trochou soli a citronovou šťávou. Skvělé k pečeným bramborám, rybám nebo bagetám.
  • Pomazánky: Meduňku přidáme do tvarohu, ricotty nebo lučiny, k tomu pažitku a trochu česneku.
  • Polévky: Meduňka se výborně hodí i do zeleninových nebo smetanových krémů. Skvěle ladí s cuketou, hráškem nebo květákem.
  • Těstoviny: Jemně nasekaná meduňka oživí smetanové nebo citronové omáčky.

Meduňková dochucovadla – olej, ocet, sirup

Meduňku můžeme jednoduše zpracovat i do domácích dochucovadel, která se hodí do salátů, marinád nebo jako dárek.

Základní recepty:

  • Meduňkový ocet: Do lahve s kvalitním jablečným nebo vinným octem dáme čerstvé lístky. Necháme louhovat 2–3 týdny, pak ocet přecedíme. Je výborný do salátových zálivek.
  • Meduňkový olej: Podobně jako ocet připravíme i olej. Meduňku dáme do kvalitního olivového nebo slunečnicového oleje. Uchováváme v chladu. Slouží k dochucení ne na smažení
  • Sirup z meduňky: 1 litr vody, asi 20 stonků čerstvé meduňky, 1 chemicky neošetřený citron, 1 kg cukru krupice (nebo třtinového cukru), 15 g kyseliny citrónové.
    Jak na to? Vodu převaříme a necháme vystydnout. Meduňku opláchneme, trochu ji pokrájíme, aby se stonky vešly do mísy. Nekovovou mísu naplníme meduňkou. Přidáme kyselinu citronovou, omytý citron, nakrájený na plátky a bez pecek. Jinak by byl hořký. Zalijeme zchladlou vodou, promícháme a necháme do druhého dne odležet. Druhý den výluh přecedíme přes husté síto do hrnce, přidáme cukr a důkladně promícháme.
    Sirup přelijeme do čistých suchých lahví a uzavřeme. Sirup skladujeme v chladu. Vydrží tak několik měsíců.
    Hodí se do limonád, čaje i na palačinky.

Co se vyplatí nezapomenout

  • Čerstvou meduňku trháme nejlépe dopoledne, kdy je nejvoňavější.
  • Sušíme ji ve stínu a na vzdušném místě – uchová si barvu i chuť.
  • Při vaření ji přidáváme až ke konci, aby neztratila aroma.
  • Výborně ladí s citronem, medem, mátou, ovocem a jemnými sýry.

Meduňka je bylinka, která si zaslouží mnohem více pozornosti, než běžně dostává. Její všestranné využití v kuchyni ji dělá ideální volbou pro každého, kdo chce do jídel vnést něco navíc – svěžest, vůni a lehkost. Ať už ji přidáme do limonády, moučníku nebo salátu, meduňka nabídne nejen chuťový zážitek, ale i dotek klidu, který v dnešním světě tolik potřebujeme.

 

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: