Podlouhlé zašpičatělé listy se zubatým okrajem jsou typické pro mátu peprnou. Patří mezi často používané bylinky. Ale podobně jako řada jiných rostlin může nejen prospět zdraví, ale i mu uškodit.

máta peprná ve květu
Máta peprná Foto: Styl života

Mátu znali už přinejmenším 1000 let před naším letopočtem.

Nutriční látky v mátě

Máta peprná je zdrojem vitamínů A, B2, C, minerálních látek jako je vápník, mangan, zinek, hořčík, měď. Dále obsahuje éterický olej mentolu, cineol, jasmon, flafonoidy, třísloviny.

Máta pro zdraví

Mátu peprnou využívá medicína a lidové léčitelství. Důležité je umět ji vhodně nasadit. Hodí se při žaludečních obtížích, uvolňuje žaludeční křeče, zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá střevům. Celkově je důležitá pro povzbuzení a posíleni organismu. Podporuje tvorbu žluče a její vyměšování. Olej na kůži vyvolává pocit chladu, zmírňuje bolesti. V podobě masti zase mírní bolest od revma. Využívá se i při inhalacích a dezinfekci dutiny ústní. Pomůže tak při bolestech dásní a zubů. Posiluje nervovou soustavu. Má antibakteriální a antigungicidní účinky.
Máte působí na hladké svaly tepen a tím snižuje krevní tlak. Už Římanům sloužila k podpoře trávení a posilujícím koupelím.

VYUŽITÍ MÁTY
Tlumí křeče v trávicím traktu,
• povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, hlavně žluči,
• zmírňuje nadýmání,
• je antibakteriální a působí dezinfekčně
• pomáhá při zápachu z úst, bolesti dásní nebo zubů
• prospívá při ekzémech
• inhaluje se při potížích dýchacích cest

Máta má intenzivní chuť, proto je třeba ji využívat v menší míře. Máta snižuje tvorbu mateřského mléka.
Může ale uškodit při problémech se žlučníkem a játry konzumaci máty raději zkonzultovat s lékařem. Čaj z máty není vhodné připravovat často, protože může vést k poruchám krevního obrazu. Vyšší dávky silice mohou způsobit problémy, speciálně děti jsou velmi citlivé na předávkování mentolem. Na mentol mohou být i někteří lidé alergičtí.

Máta v kuchyni

V kuchyni s hodí dobře s bazalkou, zázvorem. Využívá se jako ozdoba do nápojů, ale také do salátů, k ovoci a jehněčímu masu.

Pěstování máty

Máta se dá pěstovat na zahradě i v květináči. Velmi snadno se množí.
Ideální je pořídit si řízek máty, nechat pustit kořínky, a zasadit. Rostlina má radši vlhčí výživnou půdu, daří se jí v polostínu. Pozor i na velký chlad, průvan nebo vítr.
Od června do září se sbírají listy před rozkvětem nebo nať s mladými kvetoucími vršky. Je třeba sbírat okolo poledne za suchého počasí. Bylinka se suší ve stínu, pokud možno rychle, aby nezhnědla (teplota do 35 °C).

Máta se dá dobře pěstovat u dalších rostlin jako je salát, rajčata, dýně, cukety. Chrání před mšicemi a molicemi a dalšími škůdci a odpuzuje hmyz jako takový.
Kromě máty peprné existuje celá řada dalších druhů, máty mají různé aroma (mandarinkové, zázvorové, jahodové…).

Share Button

Čtěte také: