Na podzim se na knižních pultech objevila kuchařka Christine Eggerové Vánoce ve skle. Můžete díky ní zpestřit sváteční stůl, ale i se postarat o výborné jedlé dárky.

Vánoce ve skle je kuchařkou plnou receptů na moučníky, nákypy a krémy ve skle a poradí si s nimi i úplní začátečníci.

Autorka kuchařku rozdělila do několika kapitol. Hned začátek je věnován praktickým radám a tipům do kuchyně. Potom následují Základní rady a nápady na zdobení, Teplé dezerty ve skle, Koláče ve skle, Studené dezerty ve skle, Dárky ve skle a na konci knihy je rejstřík.

U každého receptu nechybí počet a velikost sklenic a tip plný zajímavých doplňujících informací. A fotografie. To je kapitola sama pro sebe, protože recepty jsou tak skvěle vyfoceny, že se sliny sbíhají už při listování. Připravit si můžete ovocné ragú, pyré, ale i Lískooříškový suchar. Vyloženě lákavě vypadá Cookie nákyp s vanilkovým parfaitem. Mezi koláči vyniká Brownies. Na sváteční tabuli se skvěle hodí Perníkové Tiramisu, Jablečný štrůdl ve skle nebo třeba Espreso krém s mascarpone. No a Citronový krém s borůvkami vyloženě nutí chuťové buňky k pořádnému tanci.

Christine Eggerová vytvořila nejen skvělou kuchařku pro předvánoční čas, ale zároveň také studnici plnou inspirace na lahodné dárky. A jak víme, ty jedlé a zároveň vlastnoručně vytvořené potěší úplně nejvíc.

Kuchařku Vánoce ve skle vydalo v roce 2019 nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Nakonec pro vás máme krátkou ochutnávku z knihy v podobě receptu Granoly

Granola

4 sklenice á 290 ml

Přísady:
100 g třtinového cukru, 60 g cornflaků, 20 g goji bobulí, 60 g celých mandlí, 40 g rozinek nebo brusinek, 100 g vlašských ořechů nahrubo nasekaných, 50 g sezamu, 100 g ovesných vloček, 1 špetka kardamomu, skořice, namleté nové koření (v knize je uvedeno piment, což odkazuje na pimentovník pravý, který právě poskytuje tyto bobule * pozn. autora článku)

Příprava

Všechny přísady dáme do pánve s hladkým povrchem a při mírné teplotě při stálém míchání zahříváme tak dlouho, až se cukr roztaví a karamelizuje.

Potom směs ihned rovnoměrně rozdělíme na list pečícího papíru a necháme vychladnout. Nakonec směsí naplníme sklenice.

Tip:

Rozinky nebo brusinky mohou být nahrazeny oříšky podle chuti. Používám křupavou granolu ke zdobení krémových dezertů. Dává jim správný šmrnc!

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: