Patříte mezi ty, kteří bez dobré kávy nedají ani ránu? Právě pro vás je určena Velká kniha o kávě, kterou napsala Petra Davies Veselá. A vůbec nevadí, že máte původní Knihu o kávě doma.

Ano, skutečně je tomu tak. Z knihy o 256 stranách se stal výpravný titul o 320 stranách. Nová kniha rozšiřuje původní bestseller z roku 2010 a chlubí se nejen dobře psanými texty plnými zajímavých informací pro odborníky i laiky, ale také nádhernými fotografiemi, které vybízejí, abyste si při pročítání knihy přece jen nějakou tu skvělou kávu připravili. Takže, co v knize najdete?

Není káva jako káva

Pod slovem káva si někdo představí klasického turka, jiný zase espresso. Všechno to ale začíná u rostliny, stejně jako Velká kniha o kávě. Právě o rostlině se dozvíte řadu faktů – jak roste, jak se rozmnožuje, jak zraje. Mimochodem víte, že se jedná o ovoce a že plody zrají 7 měsíců až rok? Kávovníků je řada druhů, mezi nejznámější patří určitě Arabika a Robusta. Právě Arabika je považována za kvalitnější kávu a snadno se dá vypěstovat doma. Právě pro tyto případy nabízí ve své knize Petra Davies Veselá řadu informací, třeba ohledně škůdců. Také se dozvíte spoustu informací o výběrové kávě. Velmi důležitý je také sběr kávy, kterému je věnována jedna z dalších kapitol, podobně jako zpracování kávy, loupání a třídění. 

Přečtěte si:  Kokosová voda je v obchodech v řadě variant. Někdy zdraví příliš neprospívá

Ale všechno má svůj začátek, právě o tom vypráví kapitola Historie. Káva se prý původně žvýkala. Po pozvolném vývoji přišel zvrat (rok 1961) a s ním první pákový kávovar s pumpou.

Také pražení je velmi důležitou oblastí. A co potom teprve cupping, totiž ochutnávání kávy, což je věda sama o sobě, při které hraje roli řada faktorů.

Příprava kávy

Než se člověk dostane k samotné přípravě kávy, je třeba kávu řádně skladovat. Záleží tedy na správném balení kávy, která by měla být v kvalitních baleních.

Ideální spotřeba kávy je okolo 2-4 týdnů od jejího upražení.

(str. 94)

Další kapitoly jsou věnovány mletí kávy, mlýnkům profesionálním i domácím. A pak už následují vlastní možnosti přípravy, kterých je opravdu hodně. Jinak se káva připravuje doma, jinak profesionálně. Dozvíte se o metodě V60, Kalita Wave, Chemex, nebo třeba filtrovaná káva pomocí stroje. Nechybí ani french press, Woodneck, moka konvička, džezva nebo Clever Dipper nebo informace k moderním variantám jako je kapslový kávovar nebo instantní káva. U všech metod se dozvíte všechny důležité detaily, abyste si mohli skvělou kávu připravit i sami doma.

Přečtěte si:  Pohádka pro milovníky koláčů

Profesionálům je pak věnována kapitola k profesionálním kávovarům, kdy získáte řadu nezbytných informací pro správnou přípravu.

Nechybí ani podstatná kapitola k espressu, nastavení přístroje a různé techniky. 

Ono i samotné našlehání mléka není jen tak. A pak už přicházejí na řadu přípravy cappuccina, technika latte art a spousta názorných popisků a fotografií, aby i vám se podařil ten nejhezčí kávový obrázek.

Jedna z posledních kapitol je věnována kávové kultuře a jak má vypadat správná organizace kavárny.   

Ve Velké knize o kávě samozřejmě nechybí ani názvosloví, aby bylo každému jasné, co který název představuje a aby nedocházelo k omylům. Od běžného ristretta, přes espresso, espresso lungo, větší espresso, dvojité espresso, espresso macchiato, až po cappuccino, caffé latte nebo flat white.

Pak už následují známé nebo méně známější recepty s kávou a nejrůznějšími ingrediencemi.

Petra Davies Veselá připravila pro čtenáře knihy i přehled kaváren podle jednotlivých měst, tabulky extrakce nebo Přehled chutí a vůní.

Petra Davies Veselá je mezi baristy pojmem. Známá česká baristka se v této branži pohybuje už řadu let. Nejenže několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy, ale také zasedala v porotě na Mistrovství baristů, byla majitelkou kavárny a v současné době vede baristické kurzy. A úplnou novinkou je pak letošní otevření vlastní pražírny.

Přečtěte si:  80 nových inspirací pro milovníky polévek

Titul je nejen pestrý pro své informace, ale také je kouzelný díky nádherným fotografiím Davida Židlického.

Ačkoliv to bude znít jako klišé, Velká kniha o kávě (Smart Press, 2018)  je skutečně pro všechny. Ať už pro obyčejné milovníky kávy nebo pro baristy a další osoby, pro které je káva zdrojem obživy.

Share Button