Sýr je oblíbenou ingrediencí nejrůznějších jídel a slané pohoštění při slavnostních příležitostech nesmí chybět. Připravte si slané chuťovky.

Topinky „crostini“ s ricottou, ančovičkami a hruškou

Suroviny (na 20 topinek):
20 plátků toustového chleba
400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
3 hrušky
1 malé balení ančoviček
60 g rozinek
několik snítek rozmarýnu a šalvěje
extra panenský olivový olej
sůl, pepř
Příprava:

Rozinky nechte namočit ve vlažné vodě. Rozpalte na pánvi olej a spolu s rozmarýnem a šalvějí na něm postupně opečte toustový chléb dozlatova. Oloupejte hrušky, odstraňte  jádřince a nakrájejte hrušky na kostičky. V míse ve vodní lázni smíchejte ricottu s dobře
okapanými ančovičkami (několik ančoviček nechte stranou na ozdobu) a kostičkami
hrušky a osolte. Krémem potřete topinky, mírně opepřete, ozdobte kouskem
ančovičky, okapanými rozinkami a rozmarýnem.

Prokládané poháry s mozzarellou

Suroviny:
60 g paté z oliv „Paté di Olive“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia
2 lžíce pesta „Pesto ligure“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia
4 menší rajčátka
60 g nakládaných sušených rajčat
2 mozzarelly
tyčinky grissini
lístky bazalky na ozbobu

Příprava:

Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte z nich semínka, a pak rajčata nakrájejte na kostičky.
Sušená rajčata rozmixujte s čerstvými. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Do skleniček vrstvěte střídavě rajčata, mozzarellu a olivové paté. Poslední vrstvou bude ligurské pesto. Ozdobte lístky bazalky. Podávejte s tyčinkami grissini.

Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou

Suroviny:
na košíčky:
250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia
¼ lžičky čerstvě namletého pepře
1 lžička olivového oleje na vymazání plechu

na náplň:
170 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
¼ hrnku smetany na šlehání
½ lžičky tymiánu
2 lžičky hladkolisté petrželky
nakládaná sušená rajčata
čerstvě mletý pepř, sůl
sýr Gorgonzola DOP Dolce z La Formaggeria Gran Moravia

Příprava:
Předehřejte troubu na 175 °C. Plech lehce vytřete olivovým olejem a položte na něj pečící papír. Nandejte na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a jemně opepřete. Z hromádek vytvořte kolečka o průměru zhruba 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Vyndávají se z trouby, když kolečka začnou bublat a zlátnout. Ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Smíchejte ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl a dejte do lednice. Směsí pak plňte košíčky. Ozdobte je kouskem sušeného rajčete.
Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, lépe vynikne chuť sýru Gorgonzola.

Křehké máslové tyčinky

Suroviny:
200 g hladké mouky
200 g vařených brambor
200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
1 ks vejce
Sůl
Posyp: hrubozrnná sůl, sezam, sýr Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia

Postup:
Na desku dáme mouku, sůl a studené, oloupané brambory, doplníme máslem a vytvoříme těsto, které rozválíme na tloušťku čtvrt cm. Vykrájíme tyčinky a položíme je na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, solí, sýrem a v horké troubě upečeme dozlatova zhruba na 180 °C.

Nenechte si ujít ani sladké nepečené kuličky a další dobroty.

Foto: La Formaggeria

Share Button

Čtěte také: