Máte potřebu na Vánoce zkoušet stále nové dobroty? Připravte si třeba právě následující recepty, budou se hodit i při jakékoliv jiné oslavě.

Ricotto-kokosové kuličky

Suroviny:
180 g mouky
120 g cukru
100 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
20 g mletého kokosu
60 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
mléko a kokos na posypání

Příprava:
Ricottu zpracujte s cukrem. Pak smíchejte mouku se změklým máslem, ke kterému dejte směs ricotty a cukru. Přidejte žloutek, citronovou kůru, kypřicí prášek, sůl a nakonec mletý kokos. Zpracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do ledničky. Mělo by se odležet minimálně hodinu.

Z odleželého těsta pak pomoučenýma rukama vytvářejte kuličky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky potřete mlékem a posypte mletým kokosem. Kuličky pečte na 175 stupňů asi 16–17 minut.

Nepečené zdravé tvarohové kuličky s kokosem

Suroviny:
200 g tvarohu La Formaggeria Gran Moravia
1 lžíce medu
½ lžičky vanilkového extraktu
200 g kokosové mouky
1 šálek mandlí

Postup:

V míse smícháme tvaroh s medem a polovinou kokosu. Pokud vypadá hmota příliš řídce, můžeme ještě přidat kokos. Do středu kuličky vtlačíme jednu mandli. Pak kuličky obalíme v kokosu a dáme ztuhnout do ledničky.

Ricottový krém s mangovou pěnou

Suroviny (pro 4 osoby):
300 g bílého jogurtu z La Formaggeria Gran Moravia
250 g ricotty speciale z La Formaggeria Gran Moravia
50 g moučkového cukru
2 lžíce cukru krupice
2 zralá manga
kousek zázvoru (asi 3 cm)
šťáva z  jednoho citronu

 
 
 

Příprava:
Mango nakrájejte na malé kousky a spolu se dvěma lžícemi cukru krupice, lžicí citronové šťávy a šťávou ze zázvoru je dejte do mixéru. Vše dobře rozmixujte do jemné pěny, případně můžete přidat také kapku mléka. Ricottu spolu s moučkovým cukrem a jogurtem rozšlehejte do hladkého krému. Krém nalijte do čtyř pohárků a dejte na půl hodiny do ledničky.

 

Pak na krém nalijte mangovou pěnou a vše ozdobte lístky máty. Znovu dejte na půl hodiny do ledničky, a pak podávejte.
Můžete použít i jiný vhodný druh sýra nebo čerstvý tvaroh.

Vyzkoušet můžete i energetické kuličky.

Foto: La Formaggeria Gran Moravia
 
Share Button

Čtěte také: