Podzim je rozhodně obdobím polévek. Potřebujete se pořádně prohřát? Co vyzkoušet nějakou změnu, aby vaše strava dostala také nějaké grády? S polévkou z pečeného celeru se vám to určitě podaří.

Nejste fanoušky celeru? Možná se to týká toho neopečeného. Když ho totiž osolíte, doplníte o česnek a cukr, budou se s ním dít divy. Takovouhle dobrotu jste ještě nejedli. Naše polévka je výživná, takže snadno ji můžete mít nejen jako součást obědu, ale možná zastane i funkci hlavního jídla. Určitě si ji vychutnáte i jako skvělou večeři.

Foto: Akademie kvality

Polévka z pečeného celeru se žampiony

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 45 minut, náročnost: *

Ingredience:

900 ml zeleninového vývaru, 300 ml smetany, 300 g celeru, 150 g brambor, 140 cibule, 60 g másla, 25 g cukru krupice, 1 stroužek česneku, 1 dl bílého vína, 200 g žampionů, sůl, pepř

Postup:

Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme a přidáme česnek a cukr. Pečeme v troubě na 160 °C cca 25 min. Cibuli a brambory nakrájíme na kostky a orestujeme do zlatova. Zalijeme bílým vínem a svaříme. Přidáme pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vaříme na mírném plamenu cca 30 min. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem. Přidáme na kousky orestované žampiony na másle.

Zdroj: Akademie kvality

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: