I v období končící zimy a blížícího se jara si můžeme dopřát lahodné hodování. Pečená mrkev je stejně výborná jako pečená cibule, kterou pro vás tentokrát máme v podobě polévky. Jídelníček doplňují šťavnaté jablečné řezy.

Pečená mrkev se slaným tvarohem

Mrkev je možné připravit na řadu způsobů. Připravte si ji třeba s tvarohem, který doplníte o ořechy, semínka a bylinky. Je to snadné, lehké a chutné jídlo. Kromě jiného doplní bílkoviny, podpoří jeho trávení a imunitu.

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 45 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
800 g mrkve s natí
2 vaničky tučného tvarohu
30 g vlašských ořechů
30 g slunečnicových semínek
1 lžíce medu
2 lžíce jablečného octa
4 lžíce olivového oleje

1/2 stroužku česneku
1 svazek tymiánu
sůl, pepř

Postup:
1. Mrkev očistěte a zbavte natě. Nejpěknější nať dejte stranou, dobře očistěte a asi jednu hrst nahrubo nasekejte. Vlašské ořechy a slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi a nasekejte.
2. Mrkev spolu s tymiánem a rozmačkaným česnekem dejte na plech a potřete trochou oleje, osolte a zlehka pocukrujte. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 40 minut.
3. Tvaroh v misce výrazně osolte a promíchejte. Pečenou mrkev dejte do mísy. Zakápněte zbylým olejem. Přidejte med, ocet, vlašské ořechy a slunečnicová semínka. Nakonec přidejte nasekanou mrkvovou nať. Promíchejte a servírujte spolu se soleným tvarohem.

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Jablka jsou snadno dostupná a poměrně dost oblíbená. V našem jídelníčku by měla mít pevné místo. Tohle obyčejné ovoce je skvělým zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů. Obsahují i množství vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny.

Počet porcí: 1 menší pečicí plech, doba přípravy: 50 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience na piškot:
4 vejce
200 g cukru moučka
200 g polohrubé mouky
8 lžic slunečnicového oleje
8 lžic vlažné vody
1 kypřicí prášek
Tuzemák

Krém:
2 zakysané smetany
1 bílý jogurt
1 vanilkový cukr
4 jablka
2 pytlíky želatiny
Tuzemák

Postup:
1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
2. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a rumem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu).
3. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).

Polévka z pečené cibule a tyčinkami z listového těsta s nivou

Polévka je výživná, hodí se k obědu, večeři. Základem této cibulové polévky je vývar a právě pečená cibule. Doplňuje ji česnek se snítkou tymiánu a smetana. Jestliže si dáváte k polévce pečivo, můžete si připravit tyčinky z listového těsta posypané nivou.

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 90 minut, náročnost: *

Foto: Akademie kvality

Ingredience:
5 ks velké bílé cibule
3 stroužky česneku
500 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany 33%
100 g sýru typu niva
200 g listového těsta
30 g másla
100 ml vinného octa
1 vejce
muškátový ořech, cukr, sůl, pepř, tymián

Postup:

1. Bílou cibuli dáme na pekáč, zlehka polijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká.
2. Mezitím na másle orestujeme česnek, ke konci přidáme tymián. Zalijeme vinným octem a necháme o půlku zredukovat. Poté zalijeme vývarem a smetanou, nastrouháme muškátový oříšek a vše vaříme 10 minut. Poté vložíme vyloupanou cibuli a vaříme dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme zjemnit máslem. Dochutíme solí, pepřem, cukrem
a případně ještě okyselíme octem.
3. Listové těsto si rozválíme a nakrájíme na proužky. Poté je pomašlujeme vajíčkem, posypeme nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečeme na 180 °C zhruba 25 minut.

Zdroj: Akademie kvality

Share Button