Jak skladovat cukroví, aby dlouho vydrželo
Každý druh cukroví potřebuje vlastní péči. Připravili jsme pro vás přehled skladování cukroví tak, aby voňavá krása zůstala co nejdéle ve skvělé podobě a chuti.
Než se podíváme na jednotlivé druhy, můžeme obecně uvést, že všechno cukroví, které je naplněné krémem, případně dozdobené polevou, ale také nepečené cukroví, je třeba uložit na tmavé a chladné místo. Teplota by neměla být vyšší než 5 °C a zároveň by nemělo mrznout.
Nikdy nedávejte do jedné nádoby různé druhy cukroví, které má charakteristickou vůni, ta by se pak měnila.
![](https://www.styl-zivota.cz/wp-content/uploads/2019/12/vanocni-cukrovi-skladovani.jpg)
Perníčky
Perníčků je řada druhů, některá těsta potřebují po upečení delší dobu odležení, jiná jsou hned možná jíst. Společné mají to, že nechcete, aby se znehodnotily. Aby byly měkké a voňavé je vhodé je uskladnit do keramické nádoby. Pro lepší efekt se doporučuje vyložit nádobu alobalem a dobře uzavřít. Pro dobrou kondici perníčků se doporučuje dát do krabice kousek chleba nebo jablko. Chleba i jablko je třeba čas od času vyměnit. Podobně můžete skladovat třeba zázvorky. Pro měkké perníčky je potřeba vlhké prostředí. Proto se toto cukroví dá skladovat i v papírových sáčcích, případně v papírové krabici, přes kterou mohou čerpat í vzdušnou vlhkost.
Linecké nenaplněné cukroví a ořechová těsta
Nenaplněné linecké cukroví, ale také třeba vanilkové rohlíčky, pracny, a další cukroví z ořechových těst je vhodné uchovávat v plastových nádobách, papírových krabicích, případně plechových krabicích. Dovnitř je třeba dát ubrousky a cukroví do nich zabalit. Naplněné nádoby je pak dobré uchovávat v chladnějších prostorách.
Plněné, slepované a polévané cukroví
Plněné cukroví, podobně jako slepované a polévané cukroví patří do papírových krabic nebo plastových nádob, opět zabalené do ubrousků, a následně uložené na chladné místo.
Tvarohovou štolu můžete, stejně jako vánočku, péct na poslední chvíli.
Sněhové cukroví
Pečivo, jehož základem je bílek – sněhové cukroví a a je vhodné dávat do papírových krabic, případně papírových pytlíků, a nakonec do míst, kde není vlhko, aby pečivo nenavlhlo.
Nepečené cukroví
Nepečené cukroví se rádo rychle kazí. Proto se připravuje na poslední chvíli a je třeba ho skladovat v lednici.
Pozor na alergie
Pokud máte v rodině alergika na oříšky, mělo by se při skladování cukroví dávat pozor, aby se druhy určené pro alergika neocitly v jedné krabici s oříškovými druhy.
Podobně by se mělo postupovat u skladování bezlepkového cukroví.
Mražení cukroví
Občas se stane, že zbude víc cukroví, než jste předpokládali. Neplněné a neslepované cukroví se dá na pár měsíců zamrazit. Podobně jako při ostatním skladování, i tady je třeba cukroví dát do uzavíratelné nádoby. Ze zásob nejdříve vytahujte velmi tučné druhy, při delším mražení totiž mohou žluknout.
Napsat komentář