O dýních, jejich pěstování a využití jsme si už to základní řekli. Pojďme si dnes tento zdravý oranžový poklad vychutnat prostřednictvím několika chutných receptů.

dyneTaké jste si zamilovali tuhle kouzelnou zeleninu, ze které můžete vykouzlit nespočet jídel a ještě i dekorativně vypadá? Pořídit si dýni je i velmi praktické, protože při správném skladování dlouho vydrží.

Dale Pinnock ve své knize Doktor šéfkuchař prozrazuje, že dýňová semínka jsou velmi bohatá na beta-sitosterol, který snižuje cholesterol. S blokováním vstřebávání cholesterolu ve střevech do krve je spojeno množství klinických výzkumů. Semena jsou vhodná i proti parazitům trávicího systému jako je kandida. Protože jsou bohatá na zinek, působí příznivě na omezení výskytu akné a jsou vhodná pro trávení a zpracování uhlohydrátů, tuků a bílkovin. Mangan zase kromě jiného působí na regulaci krevního cukru a zpevňování kostí.

Vyzkoušejte zdravý a chutný recept z Pinnockovy knihy Doktor šéfkuchař. Pokrm působí na kůži, kosti a klouby, srdce a trávicí soustavu (Crohnova choroba). Používá se například jako příloha.

Beta-posilovač

Dýně je velmi bohatá na antioxidant beta-karoten a tuky obsažené v sýru feta dramaticky zlepšují jeho vstřebávání do těla.

4 porce

1 středně velká máslová dýně, 3 stroužky česneku, 1 lžička římského kmínu, 1/4 lžičky drceného sušeného chilli, olivový olej, malý svazek čerstvé šalvěje nadrobno nakrájený nebo lžička sušené, 200 g sýra feta, mořská sůl, pepř.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni rozpůlíme a lžící odstraníme semena. Dýni včetně slupky nakrájíme na centimetrové kostičky a rozprostřeme na plech nebo pekáč.
Stroužky česneku necháme vcelku neoloupané. Rozmačkáme je rukou. Přidáme k dýni a vše posypeme římským kmínem a drceným chilli. Pokropíme olivovým olejem, osolíme a přidáme sušenou šalvěj.
Pečeme ca. 20 min., aby dýně změkla, začala hnědnout a na hranách karamelizovat. Tehdy přidejte čerstvou šalvěj.
Na dýni rozdrobte fetu a mírně opepřete. Ihned podávejte.

Dalším tipem je recept z knihy Joela Fuhrmanna Jez, abys žil.

Fajitas se žampiony Portobello

4 porce

4 kloboučky žampionů Portobello nakrájené na proužky; 2 zelené papriky na proužky, 2 malé žluté dýně na proužky, nasekaná střední bílá cibule, nasekaný stroužek česneku, lžíce mletého chilli nebo podle chuti, šálek vařených fazolí nebo 400 g zcezená plechovka fazolí bez přidané soli, 2 lžíce lehce opražených piniových oříšků, 4 celozrnné tortily, salsa.

Smíchejte houby, zelenou papriku, dýni, cibuli, česnek a chilli. V hrnci zahřejte 2 lžíce vody a 5 min. restujte zeleninu. V případě potřeby přidejte trošku vody. Přidejte fazole a nechte prohřát. Vmíchejte piniové oříšky. Podávejte na teplých tortilách se salsou.

Salsa (2 šálky vydrží v lednici až 3 dny): 2 nasekaná čerstvá rajčata, malá najemno nakrájená cibule, 2 najemno nakrájené jarní cibulky, stroužek česneku, 1/2 papričky jalapeňo bez semen, najemno nasekané; 3 lžíce nasekaného koriandru, 3 lžíce citronové nebo limetkové šťávy.

Dýňová semínka si můžete vychutnat buď samostatně nebo jako jednu z ingrediencí různých dezertů a salátů. Ella Woodward, jejíž knihu Lahodně s Ellou jsme si již také přiblížili, doporučuje dokonce někdy dýňová semínka využít jako náhradu ořechů, tam, kde nejsou hlavní surovinou. Dýňová semínka také bývají součástí receptur chlebů, protože krásně křupou, hodí se do müsli variant a někdy právě jako náhrada ořechů.

Podle Elly si můžete vyrobit následující zdravé a chutné tyčinky, které dodají množství energie:

Müsli tyčinky

20 datlí Medjool  (350 g), hrnek slunečnicových semínek (175 g), hrnek dýňových semínek (175 g), hrnek lněných semínek (200 g), hrnek rozinek (200 g), 2 hrnky ovesných vloček (240 g), 3 lžíce chia semínek, 3 lžíce mleté skořice

Předehřejte si troubu na 180 °C. Vypeckujte datle, vložte do hrnce a zalijte 2 hrnky vroucí vody (600 ml). Povařte na mírném ohni, dokud nezměknou.
Zatímco se datle vaří, do větší mísy nasypte slunečnicová a lněná semínka, rozinky a ovesné vločky.
Hotové datle nalijte se zbývající vodou do mixéru, přidejte chia semínka a skořici. Dohladka rozmixujte.
Datlové pyré nalijte na směs ovesných vloček a semínek a míchejte, dokud nevznikne soudržná a lepkavá hmota.
Pečící plech (40 x 28 cm) vymažte kokosovým olejem, nalijte těsto a pevně upěchujte. Mělo by být pevné a uhlazené. Peče se 30-40 minut dozlatova. Po 20 minutách vyndejte, nakrájejte na tyčinky a vraťte do trouby na dopečení.

Navnadili jsme vás na lákavé dýňové recepty? Dýně je nejen chutná, ale i zdravá. Protože je právě její sezona, hodujte, co hrdlo ráčí.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: