Také patříte mezi milovníky oranžové chutné krásy? Aby doma na stole stále nebyla pouze pečená dýně, nabízí nyní Anna Walzová ve své knize Dokonalá dýně přes 40 různých receptů z této skvělé zeleniny. Kuchařku Dokonalá dýně vydala Euromedia (2017) v edici Esence.

Dýně k podzimu patří

Dýně jsou ozdobou podzimu. Už jsme povyprávěli všeobecně o dýních, dnes se podíváme na to, jak tuto zeleninu využít. A právě kuchařka Dokonalá dýně nabízí řadu možností.
Kniha začíná krátkým úvodem o dýních. V následujícím textu vám pak autorka pomůže se vyznat v dýních. Nabízí k tomu faktické znalosti, jako informace ke vzhledu, rady ke skladování a jak dýni využít v kuchyni, vše hezky podle jednotlivých druhů dýní. Však jich taky je pořádná řádka: hokkaidokaido, muškátová dýně, máslová dýně, dýně obrovská, turecký turban, baby bear nebo také špagetová dýně. Nyní už budete vědět, kterou si vybrat. Pomohou i fotografie, které do celé knihy skvěle nafotila Manuela Rütherová.

Anna Walzová, která se už roky věnuje tvorbě receptů, recepty do kuchařky Dokonalá dýně seřadila tématicky:

  • Jen tak na chuť
  • Hlavní jídla, která zasytí
  • Sladké dezerty

Recepty jsou zajímavé a už jejich názvy startují zájem chopit se co nejdříve nějakého kusu dýně. Můžete si dát Dýňové latte macchiato s kořením, vychutnat si Dýňovou polévkou se salsiccií (klobáskou), připravit si Nákyp z chleba a dýně s houbou shiitake a nakonec si třeba zakousnout Dýňové placičky s citronovým tvarohem.

Dýní je celá řada

Výběr receptů do knihy je velmi rozmanitý a nabízí několik variant polévek, hlavních jídel, zákusků slaných i sladkých, ale také třeba pečivo nebo lahůdky na zobání. Jak asi mohou chutnat japonské taštičky Gyoza? Už podle voňavého koření vypadá recept velmi zajímavě. A ano, jak zajímavě zní, tak i chutná. U řady receptů jsou také zajímavé tipy, které mohou přípravu zjednodušit nebo třeba také, jak zacházet se surovinami. Například u taštiček se dozvíte, že zbylé listy Gyoza se dají zamrazit. Suroviny jsou převážně dobře dostupné, takže není problém začít zkoušet jeden recept za druhým.

Kuchařka Dokonalá dýně je skvělým pomocníkem na podzimní sezónu, kterou už si bez nějaké podoby dýně snad ani nedokážeme představit.

Vyzkoušejte si z knihy recept. Ukázka:

Paella s dýní a kuřecími stehýnky

6 porcí, 20 minut plus vaření

500 g dýně (např. Baby bear nebo turecký turban), 1 velká červená cibule, 2 větší stroužky česneku, 1 paprika, 100 g slaniny v celku, 6 menších kuřecích stehýnek, 250 g rýže na rizoto (kulatozrnná), 1 navršená lžička uzené mleté papriky nebo růžové pálivé papriky, 100 ml bílého vína, 750 ml slepičího vývaru, 100 g zmrazeného hrášku, 1 svazek petrželky, 1 bio citron, olivový olej na smažení

Z dýně odstraníme semena, oloupeme slupku a dužinu nakrájíme na kostičky 3 x 3 cm. Oloupeme cibuli a nadrobno nakrájíme. Papriku omyjeme, očistíme a také nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek pokrájíme na plátky, slaninu na kostičky. Omyjeme a osušíme kuřecí stehna.

V nízkém pekáčku nebo v pánvi s pokličkou zahřejeme trochu oleje. Ze všech stran na něm dozlatova osmahneme kuřecí stehna a opět vyndáme. V horkém tuku necháme zesklovatět slaninu, pak přidáme zeleninu a krátce orestujeme. Vmícháme rýži, mletou papriku, podlijeme bílým vínem a slepičím vývarem. Zpátky vrátíme kuřecí stehna a směs přivedeme k varu. Snížíme teplotu, zakryjeme pokličkou a přibližně 20 minut zlehka vaříme. Asi 5 minut před koncem této doby vmícháme hrášek.

Opláchneme a osušíme petrželku a nahrubo nasekáme. Citron nakrájíme na šest měsíčků. před podáváním posypeme paellu petrželkou a přiložíme kousek citronu.

Share Button

Čtěte také: