Ať už si vyberete rybíz bílý, červený nebo černý, prospějete organismu. Za nejcennější pro zdraví je považován právě ten černý. Množství není třeba přehánět a nezapomeňte ani na natrhání listů.

Pod rod rybíz neboli meruzalka patří nejen černý, červený nebo bílý rybíz, ale také angrešt. V tomto článku se budeme věnovat ale pouze černému rybízu (lat. Ribes nigrum).

Nutriční obsah černého rybízu

Listy jsou cenné především na flavonoidy. Dále nechybí vitamín C, fenolkarbonové kyseliny, éterický olej.

O černém rybízu se jen tak neříká, že je to vitamínová bomba. V plodech je nejvýrazněji zastoupen vitamín C (150-230 mg / 100 g), dále pektiny, inverzní cukr, ovocné kyseliny a antioxidant a polyfenol resveratrol. Z flavonoidů má velký význam rutin neboli vitamín P.

Z vitamínů nechybí ani betakaroten, vitamín E a menší množství vitamínů B1, B2 a B6. Z minerálních látek je to pak draslík, fosfor, vápník a hořčík. Z uvedeného je patrné, že se jedná o slušnou zásobárnu antioxidantů.

Každá z bobulek je plná cenných látek

Černý rybíz pro zdraví

Flavonoidy spolu s vitamínem C jsou skvělými antioxidanty, chrání buňky, pomáhají proti křečovým žilám, hemoroidům. Přispívají k pevným a zdravým cévám.

Přečtěte si:  Konec léta - příležitost pro švestky. Nejen na koláč, ale i pro zdraví

Provitamín A pečuje o stav zraku. Hlavně se jedná o únavu očí a šeroslepost.

V lidovém léčitelství se rybíz využívá i na záněty močových cest a také podporu trávení. Šťáva z rybízu se pije při nachlazení na podporu imunity, proti kašli. Naředěná teplou vodou (půl/půl) se využívá na kloktání při bolestech nosohltanu.
Účinné látky také přispívají o regulaci krevního tlaku. Po černém rybízu se vyplatí sáhnout při únavě a při migréně.

Černý rybíz ocení i ženy, protože díky fytoestrogenům pomáhá optimalizovat fungování ženských orgánů. Využívá se také při alergiích v podobě senné rýmy, ale i v důsledku kožní reakce z přecitlivělosti.

Měli byste vědět

Čaj z listů se nedoporučuje při nedostatečné funkci srdce a ledvin, která se projevuje otoky.

Rybíz v kuchyni

Z rybízu si můžete připravit džem, šťávu, ale i rybízové víno.

Skladování rybízu

Listy rybízu se trhají do odkvětu a následně se opatrně suší.

Plody rybízu se dají zavařovat jako kompot, připravovat šťáva, víno, džem. Můžete je ale i maximálně na rok zamrazit.

Pěstování rybízu

Před výsadbou se volí ze stromkové nebo keřové varianty. Zvolený rybíz se pak zasadí na podzim, případně velmi brzo zjara. Pouze když se jedná o velmi dobře prokořeněné rybízy, můžete je zasadit i během vegetace. Černý rybíz je náročnější na pěstování, má rád lehčí a vápenatou půdu. Doporučuje se mulčování, aby se nemusel řešit plevel a případné poničení kořenů. Černý rybíz většinou dozrává v červenci až srpnu.

Přečtěte si:  Ředkvička - drobná zelenina - výborný zdroj vitaminu C a dalších cenných látek

Mezi oblíbený černý rybíz patří pozdní keřová odrůda titania, která vyniká vysokou plodností.

Zdroj:
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=42#tab-2
Wikipedia

Share Button