ker-aronieNevěděli jste k čemu využít ten koncem léta nádherně červeně zbarvený keř s černofialovými bobulemi, který máte na zahradě jako okrasu? Přečtěte si, jaký poklad vlastně doma máte.

Arónia melanocarpa neboli temnoplodec černoplodý, případně lidově černý jeřáb je opadavý keř, s bílými květy, jehož plody dozrávají většinou koncem srpna až začátkem září. Na podzim se listy kouzelně zbarví do červených odstínů a opadají. Stromy bývají veliké asi dva metry a milují slunná stanoviště a nepotřebují péči. Určitě je nezastřihujte, protože na koncích právě najdete nejvíce plodů.

Černofialové plody jsou tvarově podobné jeřabinám, po kterých získaly lidový název.

Plody jsou velmi trpké, a proto je problém je jíst za syrova, někdy i na koláči. Často se proto doporučuje ho předvářet v cukernatém roztoku. Ovšem když od dalšího cukru upustíte a třeba černé jeřabiny smícháte třeba s černým rybízem, uděláte něco dobrého pro své zdraví a navíc se dočkáte i chuťové pohádky.

Trpká chuť je trochu podobná černému rybízu nebo brusinkám.

Arónie mají velký obsah barviva, také se jako barvivo využívají v potravinářském průmyslu. Dále obsahují flavonoidy a vitamíny, kyselinu listovou, minerální látky jako železo, flor, mangan, jód, dále cukr a třísloviny.Arónie, černý jeřáb

Díky obsaženým účinným látkám posilují organismus a využívají se na :

  • snížení krevního tlaku
  • léčbu močových cest
  • pevné cévy (díky rutinu)
  • sladidlo při cukrovce (obsahuje přírodní sorbit)

Černé jeřabiny mají velký vliv na imunitní systém a používají se do sirupů nebo nejrůznějších likérů a vín. Dají se i zavařit jako kompot, mohou se sušit a spolu s dalšími rostlinami smíchat jako součást čajů.

Pokud by na stromě vydržely, mohou tam bobule zůstat až do prvních mrazíků. Jenže ptáci už dávno pochopili, o jakou se jedná dobrotu. Často než se stačíte rozkoukat, sklidí celý plně obsypaný strom. Pokud chcete úrodu zachránit, natáhněte okolo keře hustou síť nebo bílou netkanou textilii.

Likér z černých jeřabin

Na likér budete potřebovat litr černých jeřabin, 1 litr lihoviny (například vodky). Vše nalijte do velké čtyřlitrové sklenice. Sklenici uskladněte v chladu a temnu. Každý den obsah promíchejte. Po 14 dnech svařte 1 l vody s 1 kg cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom sceďte do lahví a uskladněte.

Předváření jeřabin a příprava pro zavařování

Jak už jsme uváděli, černé jeřabiny jsou poměrně trpké a tuhé, proto se často předváří v cukerném roztoku.
Rozpusťte 1,5 kg cukru v 1 litru vody (vzniknou necelé 2 l nálevu). Dávejte pozor, aby jeřabiny pouze povolily ale aby se nerozvařily.
Když jsou změklé a nasládlé, dají se dále využít třeba na krupicovou kaši nebo do koláče.
Můžete je i zavařit. Naplňte malé sklenice bobulemi a zalijte roztokem, ve kterém jste je vařili. Pak je asi 20 minut sterilujte ve vodní lázni horké 80 °C.

Podařilo se nám zvrátit Váš pohled na tyto drobné černofialové poklady? Pustíte se do boje s ptáky o to, kdo si ukořistí větší množství zdravých bobulí?

 

Share Button

Čtěte také: