Kedlubna nebo kedluben? Je to úplně jedno, kterou podobu slova si zvolíte, obě jsou správně. Zeleninu si můžete připravit syrovou nebo tepelně upravenou. Tato snadno dostupná zásobárna vitamínu C a beta-karotenu dodává energii, posiluje imunitu a třeba také srdce.

Nutriční hodnoty v kedlubně

Jak už jsme zmínili, kedlubna obsahuje především beta-karoten, dále vitamín C a vitamíny B1 a B2. Z minerálních látek v této zelenině nechybí draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo. Kedlubna je také zásobárnou rozpustné a nerozpustné vlákniny. Abyste z kedlubny mohli využít obsažený selen, je vhodné s touto zeleninou konzumovat potraviny bohaté na vitamín E (třeba olivový olej lisovaný zastudena).

Mladé kedlubnové listy mají hodně vitamínu C a více minerálních látek než bulva.

Kedlubna pro zdraví

Kedlubna je ideální součástí jídelníčku, oblíbená bude hlavně při snaze zhubnout, protože obsahuje minimum cukru a dostatek vlákniny. Ta rozpustná je užitečná, protože prospívá při snižování cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina se zase uplatňuje při pohybu (peristaltice) střev. Konzumace kedlubny se doporučuje pacientům s cukrovkou. Obsažená síra má antibakteriální vliv. Kromě toho kedlubna pomáhá s vylučováním žluče (při této činnosti je důležitá látka cholagogum) a péčí o imunitní systém. Bylo zjištěno, že isothiokyanáty jsou prospěšné při protinádorovém vlivu.

Prospěšnost kedlubny:
* přispívá k redukci hmotnosti,
* posiluj
* dodává energii,
* podporuje buněčný metabolismus,
* zpevňuje pokožku,
* má odvodňující účinky,
* pomáhá při cukrovce

Měli byste vědět

Na konzumaci kedlubny by si měli dát pozor osoby, které trápí záněty (hlavně zánět dvanáctníku, zánět žaludeční sliznice).

Kedlubna v kuchyni

Kedlubnu si můžete jen tak pokrájet na plátky a jíst syrovou. Syrová kedlubna je skvělou svačinkou, obzvlášť když bulva není zdřevnatělá. Receptů s kedlubnou je hodně, mezi nejznámější třeba patří kedlubnová polévka. Při její přípravě stačí jen vývar, osmahnutá cibulka, kedlubna na kostičky, sůl, kmín a petrželka. Ale podobně jednoduše působí třeba osolený tvaroh s nastrouhanou kedlubnou, uvařeným vejcem a s petrželkou na ozdobu. Pestře vypadají v této pomazánce i nastrouhané ředkvičky. Kedlubnu můžete zkombinovat se všemi druhy masa. Dá se také zapékat, připravit z ní placičky. Kedlubnu můžeme využít i jako náhradu zelí.

Listy kedlubny se hodí přidat do polévky, případně do salátu.

Pěstování kedlubny

Při výběru se můžete poohlédnout po raných, letních a pozdních odrůdách. Kedlubny se dají vypěstovat ze semen, případně si můžete pořídit sazeničky. Tato zelenina vyžaduje vlhčí půdu a pravidelné zalévání, aby nedřevnatěla.

Při sklízení se vyplatí vytáhnout kedlubnu včas, zdřevnatělá zelenina není nic chutného a šťavnatá bulva nabízí úplně jiný zážitek. Zkažená kedlubna není nic příjemného, ale vůbec k tomu nemusí dojít. Kedlubna totiž vydrží poměrně dlouho v suchu a chladu.

Zdroj:
https://draxe.com/kohlrabi/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kedluben

Share Button

Čtěte také: