Sobotní odpoledne je na veletrhu Svět knihy vždy nejexponovanější, a vyrazit tam právě tehdy vyžaduje pevné nervy a ostré lokty. A pro ty, kdo chtěli podpis Roberta Bryndzy, značnou dávku trpělivosti – fronta trvala bezmála hodinu a půl. To Bernarda Miniera v protějším sále jste mohli zastihnout snáz.

V 17.00 se konal v Literárním sále křest knihy české autorky Marie Rejfové. „Kdo maže, ten jede“ je již třetí ve volné sérii humorných detektivek kolem jedné netradiční učitelky Josefíny Divíškové. Marie Rejfová tak dala nahlédnout do své literární kuchyně, prozradila, proč právě detektivka (nakladatel Tomáš Němec, jinak její spolužák, ji k tomu ponoukl, když už teď má to detektivní nakladatelství) a připustila, že vůbec netuší další vývoj vztahu Josefíny a kapitána Tvrdíka.

Křest krom pana Němce provázel i redaktor Mariiných knih Jiří Popiolek, který vedl diskuzi. Kmotrem se navzdory programu stal britský spisovatel Tim Weaver, který měl pro to samé nakladatelství Mystery Press křest a besedu o své nové knize Muž bez minulosti ten den v poledne. Tim (za pomoci své dvorní překladatelky Alžběty Lexové) vyjádřil obdiv ke všem autorům, kterým se daří zkombinovat detektivku a humor – sám by se toho neodvážil. Popřál třetímu dobrodružství Josefíny úspěch a spoustu čtenářů, načež novinku elegantně znehodnotil šampusem.

V rámci besedy Rejfová spolu s nakladatelem nalákali čtenáře na další díl, na kterém už se pracuje. Zatím se ví pouze tolik, že se děj bude točit okolo pivovaru. Název se ale stále hledá, a podle všeho poslední slovo bude mít grafik obálky Daniel Špaček, který nemá rád dlouhé názvy s čárkami ve větě…

A pro netrpělivé čtenáře autorka slíbila na podzim krátkou novelku, která pravděpodobně vyjde pouze elektronicky, stejně jako prolog Kdo má pod čepicí. O novelce Rejfová připustila tolik, že bude o … nábytku. Tak teď už jen s chutí do čtení novinky…

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: