Pelyněk pravý je ve střední Evropě odpradávna využíván jako léčivá rostlina a koření. Navíc symboliku „hořký jako pelyněk” už mu asi nikdo neodpáře. Nevypadá dobře, výrazně voní, hořce chutná, zato ho můžete těmito způsoby využít pro zdraví.

Foto: wikimedia commons / AnRo0002, vlastní dílo, CC0, Odkaz

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je vytrvalá bylinky, která dorůstá až 120 cm. Má žluté květy. Rostlina se pěstuje uměle a v přírodě ji najdeme na opuštěných místech –  rumištích, skalnatých stráních, smetištích, na náspech a podél cest. Pelyněk pravý je původem z Evropy roste i v různých podnebích, včetně částí Asie, Afriky, Jižní Ameriky a Spojených států.

Obsažené látky v pelyňku pravém

Hlavní složkou silice pelyňku jsou chamazulény, thujol, seskviterpenové laktony (kandiden, felandren), třísloviny, flavonoidy, hořké sesquiterpenlaktony (absinthin a anabsinthin). Pozor si je ovšem dát na thujon, protože ve vyšších dávkách je toxický, vyvolává závratě a křeče. V době zralosti je silice nejsilnější.

Pelyněk pro zdraví

Hořčiny jsou velmi důležité především pro trávicí soustavu, protože podporují vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluče. Pelyněk se osvědčil v případě nechutenství, mírných žaludečních, střevních a žlučníkových potížích. Droga z pelyňku se také využívala proti střevním parazitům, ale i na podporu menstruace (proti bolestem).

Pelyněk se využívá pro zmírnění bolesti a protizánětlivé vlastnosti. Obsažený chamazulen působí jako antioxidant a přispívá ke zvládání oxidačního stresu.

Pelyněk ale také obsahuje thujon, protože nejspíš blokuje kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), neurotransmiteru, který na centrální nervový systém působí uklidňujícími účinky.

Absint a pelyňková vína

Éterický olej z pelyňku je součástí alkoholu, který provází špatná pověst. Francouzský likér, absint, byl velmi populární u umělců 19. století. Při dlouhodobé konzumaci má velmi negativní vliv na lidský organismus a po určitou dobu byla jeho konzumace dokonce zakázána.

Pelyňková vína jsou hroznová vína s výluhy z pelyňku pontického a éterický olej s thujonem v nich prakticky není.

Pelyněk jako koření

Pelyněk v podobě listů se přidává do jídel hlavně k masům, aby podpořily lepší trávení. Dává se ho ale jen velmi málo.

Která část pelyňku se sbírá

Pro využití na zdraví se sbírá nať: horní části výhonů (ne úplně rozkvetlé) a listy. Sběr se provádí od května do srpna. Suší se ve svazku ve stínu, nebo uměle při teplotě do 40 °C. Většinou se využívá ve formě nálevu.

Měli byste vědět

Pelyněk obsahuje neurotoxin thujon. Proto je potřeba pelyněk pravý konzumovat velmi opatrně. Nevhodný je dlouhodobě a užívat ho, nebo přidávat do jídla je skutečně třeba ve velmi malém množství. Nevhodný je pro osoby se vředy. Nevhodný je také pro těhotné, kojící a malé děti.

Zdroj:
Wikipedia.org
Healthline.com
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010

Share Button